Ahmet Kamil Erozan: "Karşımızdaki muhatap ülkeye hâkim değil"

Ahmet Kamil Erozan: "Karşımızdaki muhatap ülkeye hâkim değil"
İYİ Partili Erozan, ülkenin sadece yirmide birine hükmeden Libya Mutabakat Hükümeti'nin çok ciddi bir temsil sorunu olduğunu söyledi.

Halil Yatar / ANKARA

İYİ Parti Uluslararası İlişkiler Başkanı ve Bursa Milletvekili Ahmet Kamil Erozan, Akdeniz konusunun tek çözüm yolunun uluslararası bir konferanstan geçtiğini söyledi.

Erozan, Türkiye'nin Akdeniz doğalgazları için anlaşma yaptığı Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti'nin hem Libya içerisinde hem de uluslararası alanda temsil sorunu olduğunu dile getirdi. Erozan, yapılan anlaşmanın uluslararası boyutuna ilişkin şunları ifade etti:

"Libya'dan doğuya doğru baktığınız coğrafyada karşı karşıya olan veya paylaşım üzerinde söz hakkı olan ülke sayısı çok. Yani bu coğrafyada; Libya, Mısır, İsrail, Malta, Lübnan, Suriye, KKTC, Kıbrıs Rum Kesimi, Yunanistan ve bugün yok ama günün birinde olacak Filistin var. Şimdi biz Libya ile bir anlaşma yapmış olsak bile, Libya'nın diğer ülkelerle olan veya olması gereken ilişkileri belirsizliğini koruyor. Dolayısıyla istesek de istemesek de bazı haklar başka ülkelerin bize ait dedikleri alanlarla çatışabilir."

Bu meselenin sağlıklı bir şekilde çözülmesi bütün ülkelerin katılacağı bir görüşmeyi gerekli kıldığını söyleyen Erozan "Maalesef saydığımız ülkelerle olan ilişki düzeyimiz bugün buna imkân vermemektedir. Şu an ne Suriye ile ne de İsrail ne de Mısır ile bir diyalog oluşturabileceğimiz zemin var. Ve en önemlisi bizim Birleşmiş Milletler'e bildirdiğimiz Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) uluslararası alanda tanılıyor olsa bile bir temsil sorunu var. Bizim anlaşma yaptığımız UMH Libya'nın yirmide birine hükmedebiliyor. Geri kalan alanlar General Hafter'in kontrolünde. Ülkenin 19 ölçekte temsil eden General Hafter yanlıları ise, böyle bir anlaşmanın söz konusu dahi olmadığını söylüyor. Karşımızdaki muhatap o ülkeye hâkim değil. Temsiliyet sorunu var. Ülkede Suriye'dekine çok yakın bir iç savaş profili var. Bunun sonucu olarak kâğıt üzerinde bu anlaşmayı yapsak bile bunun Libya'nın içerisindeki diğer unsurlar tarafından veya diğer ülkeler tarafından ne kadar kabul göreceği soru işareti. Bunun kalıcı çözümü uluslararası bir konferanstan geçer. Biz bir adım attık ama ayağımız çamur mu yoksa kuru mu bunu zaman gösterecek" diye konuştu.

İlgili Haberler