Ahmet Zeki Üçok: "Komuta kademesinin yargılanması gerekiyor"

Ahmet Zeki Üçok: "Komuta kademesinin yargılanması gerekiyor"
Bütçe görüşmelerine damga vuran 15 Temmuz tartımşası gündemdeki yerini koruyor. Katıldığı bir programda konuyla ilgili açıklama yapan eski askeri Hakim Zeki Üçok, "Komuta kademesinin yargılanması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

TBMM’de bütçe görüşmeleri sırasında CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ile Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar arasındaki tartışma tansiyonu yükseltmişti.

Haber Global ekranlarında ise dün yayımlanan "Neden" adlı programda, konuyla ilgili olarak dikkat çeken ifadeler kullanıldı.

"BU KOMUTA KADEMESİ DARBE NEDENİYLE YARGILANMALI"

Hulusi Akar- Özgür Özel tartışması üzerinden 15 Temmuz darbe girişiminin de konuşulduğu programda, konuklar arasında, eski askeri hakim Ahmet Zeki Üçok ile AKP eski milletvekili Mehmet Metiner de yer aldı. Programda, Ahmet Zeki Üçok, Akar'ı eleştiren, Mehmet Metiner ise Akar'a sahip çıkan ifadeler kullandı.

Ahmet Zeki Üçok, Hulusi Akar için, "Genelkurmay Başkanlığı sürecinde Türkiye Cumhuriyetinin en kanlı darbesi oldu" derken, daha önceki darbelerde bir yaralama ve ölmenin olmadığını hatırlattı.

"Bu darbe Japon memleketinde olmadı, bu darbe Japon Genelkurmay Başkanlığında olmadı, bu Türkiye Cumhuriyeti’nin Genelkurmay Başkanlığına bağlı askerler tarafından yapıldı" diyen Üçok, "Bence bu komuta kademesi, hep söylüyorum başından beri, bu darbe nedeniyle yargılanmaları gerekir. Yani yargı karşısına çıkmalı" dedi.

Üçok, "Bizim Silahlı Kuvvetlerde bir tane keçi kaybolsa komutanlar mahkemelerde sürünürler şu olur bu olur. 250 vatandaşımız ölmüş, elindeki 5 bin 800 asker fiilen darbeye katılmış ama zannedersin ki darbe Japonya’da olmuş gibi hiç kimse bu komuta kademesine, onlarla ilgili olan kişilere; 'Ya arkadaş nasıl oluyor senin emrindeki adamlar senin boğazını sıkıyor, nasıl oluyor sana ters kelepçe takıyor, sen bunları hiç görmedin mi?' diye sormadı" diye ifade etti.

Mehmet Metiner ise, 15 Temmuz gecesinde Akar'ın tavrını överken, "Düşününüz ki Genelkurmay Başkanı imza atmış olsaydı, o darbenim başına geçmiş olsaydı, Türkiye’nin her yerinde kan gelir leşi götürürdü yani. Şimdi sırf bu nedenle sivil otoriteye, seçilmiş otoriteye koşulsuz bağlılığından dolayı benim için Hulusi AKAR önemlidir. O gece başına silah dayadıkları halde imzalamadığı için. Sırf bu iki nedenle ben Hulusi AKAR’ın her türlü övgüyü hak ettiği kanaatindeyim. 15 Temmuz olmamış olsaydı hala Ergenekon’dan vesaireden içeride yatan insanlar hala yatıyor olacaklardı" dedi.

 

İlgili Haberler