Ahsen Batur... Eserlerin nesilleri aydınlatacak

Ahsen Batur... Eserlerin nesilleri aydınlatacak

D. Ahsen Batur''u kaybettik. Ender yetişen bir "âlim"di. Arkadaşımdı. Selenge Yayınevi''ni kurmuştu. "Keşke ticaretle uğraşmasan. Senin işin araştırmak üretmek." derdim. Ve sonunda yayınevini Kitap Yurdu''na devretti. Kitap Yurdu, ona bir büro verdi. Çalışmalarını ticarî kaygıdan; alacaktı, verecekti endişesinden uzak yürüttü. Son çıkardığı kitaplardan biri Vanî Mehmed Efendi''nin "Arâisü''l-Kur''ân (Kur''ân Gelinleri)"dır. (Selenge Yayınları, 632 s.)

Vanî Mehmed Efendi''nin tefsirinin farklılığı, "Türk" bakışı üzerinde durmuştum. Kitabın tanıtımında şöyle yazar:

"Van''ın küçük bir kasabasından sultan IV. Mehmed''in özel hocalığına giden; İstanbul''un büyük camilerinde verdiği ateşli vaazlar sonucu kazandığı şöhretin ardından sürgünle noktalanan çalkantılı bir hayat yaşadı Vânî Mehmed Efendi. Tıpkı içinde yaşadığı çağ gibi… Fakat daha da önemlisi onun, tasavvuf hareketlerine ve dindeki bidatlara karşı amansız bir mücadele başlatan Kadızadeliler hareketinin en önemli liderlerinden olmasıdır. (…) Eserin tarafımızdan yayımlanmasındaki bir diğer önemli âmil de büyük Türkçü Nihal Atsız''ın bu eserin Türkçeye çevrilmesini vasiyet etmiş olmasıdır. Bu vasiyetin yerine getirilmesine Selenge Yayınları olarak katkıda bulunmak ayrıca mutluluk kaynağıdır."

Ahsen Batur''un tercümeleri dışında iki önemli araştırması var. 14 Şubat 2013''te çıkan "''Türk'' ve hazin serüven" başlıklı yazımdan aktaracağım:

"D. Ahsen Batur''un art arda çıkan iki kitabı âdeta birbirini bütünlüyor: "Kürdoloji Yalanları" ve "1200 Yıllık Sürgün-''Türk'' Sözünün Hazin Serüveni".

Ahsen Batur, Arapçaya, Fransızcaya, İngilizceye, Rusçaya, Farsçaya, Orta Asya Türk diyalektlerine hâkim olmanın avantajlarını çok iyi kullanıyor. Her iki kitabında da zengin bir literatürle karşılaşıyoruz. Konusuyla ilgili hemen hiçbir kaynağı kaçırmamış. Dolayısıyla kimseye itiraz etme hakkı bırakmıyor. ''Kürdoloji Yalanları''ndan bu sütunda yeri geldikçe sık bahsedilmiştir. Zamanımızın tartışmalarında bütün eksiklikleri ''Kürdoloji Yalanları'' karşıladığı gibi, bütün yanlışları da en yalın, en çarpıcı delillerle ''siyasî aktörler''in yüzüne vuruyor.

Yeni kitabı ''1200 Yıllık Sürgün-''Türk'' Sözünün Hazin Serüveni'', adından da anlaşılacağı gibi ''Türk'' sözünün 1200 yıllık serüvenini anlatıyor. İlk ne zaman kullanıldı? Neden sürekli kullanılmadı. Kurulan Türk devletlerinde "Türk" sözünün yeri... Dönemlerinin bütün kaynaklarını tarayarak sebep-sonuç ilişkisine giriyor ve sonunda ölü toprağı serpilmiş Türk''ün ''diriliş''ine geliyor ve sonra tekrar ölü toprağı serpilmek istenmesini, ''AKP ve Türklük'' ara başlığı altında ele alıyor.

Ahsen Batur kitabında ''1200 Yıllık Sürgün-''Türk'' Sözünün Hazin Serüveni'' 9 ana başlık, 48 ara başlık kullanmıştır.

"Türk"ü silmek için Yeni Anayasa''yı PKK/BDP ile halk oyuna sunmak isteyen Recep T. Erdoğan''ın İstanbul İmam-Hatip Lisesi''nden sınıf arkadaşı olan D. Ahsen Batur, aynı zamanda "İslâmcılar"ın, adı geçtikçe âdeta salavat getirdikleri Ezher Üniversitesi mezunudur. Demem o ki, Ahsen Batur, İslâmî literatüre bütünüyle vâkıftır ve "Türk"ün ne manaya geldiğini, İslâm''da etnisitenin, ırkın yerini en iyi tayin edecek araştırıcılardandır. Onun için, bilmiyorum, Ahsen, sınıf arkadaşı Recep T. Erdoğan''a her iki kitabını imzalayıp gönderdi mi?! Şu zamanda gerek ''Kürdoloji Yalanları'', gerekse ''1200 Yıllık Sürgün-''Türk'' Sözünün Hazin Serüveni'' ''ilâç'' gibi! R. T. Erdoğan ve çevresini duraklatıp düşündüreceği, ''Biz ne yapıyor!'' dedirteceği muhakkak!"

Köşemde yazdıktan sonra bazı kitapların satışının bittiğini yayınevleri söylerlerdi. Bu yazım çıktıktan sonra Ahsen de baskının bittiğini söylemişti. Bu tür açıklamaları yapmak âdetim değil; ama böyle kitapların okunduğunu da hatırlatmak istiyorum.

"Ahsen" onun yazarlık adı. Asıl adı "Durmuş". Baştaki "D.", "Durmuş"un "D."si.

Bilmiyorum, R. T. Erdoğan, Türk ilim ve fikir hayatında ayrı biri olan sınıf arkadaşı Durmuş için başsağlığı diledi mi? Yakın zamanda bir şarkıcı hanımın annesinin vefatından sonra şarkıcıyı aradığı ve başsağlığı dilediği haberleri çıkmıştı. Herhâlde dilemiştir.

Ahsen! Allah''ın rahmeti üzerine olsun. Kitaplarınla yaydığın ışık nesilleri aydınlatacaktır, eminim.

 

Yazarın Diğer Yazıları