AİHM'den Mehmet Altan ve Şahin Alpay kararı

AİHM'den Mehmet Altan ve Şahin Alpay kararı
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Mehmet Altan ve Şahin Alpay kararlarını açıkladı. İhlal kararı veren mahkeme, 21 bin 500 euro manevi tazminat ödenmesine hükmetti.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), gazeteci Mehmet Altan ile Şahin Alpay’ın Türkiye aleyhine yaptığı başvurular konusunda kararını açıkladı.

AİHM, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) kararına rağmen serbest bırakılmayan Altan ile AYM’nin ikinci kararı sonrasında serbest bırakılan Alpay’ın haklarının Türkiye tarafından ihlal edildiğine karar verdi. AİHM’nin AYM konusundaki değerlendirmesi ise Türkiye açısından kritik öneme sahip. AİHM, AYM kararlarına uyulmamasının yasal olmadığını ve hukukun üstünlüğünün temel ilkelerine ters düştüğü tespitinde bulundu.

Altan, Türkiye’nin AİHS’nin özgürlük ve güvenlik hakkını garanti altına alan 5’inci, ifade özgürlüğüne ilişkin 10’uncu, hakları kötüye kullanma yasağı konusundaki 17’inci ve haklara getirilecek kısıtlamaların sınırlanması ile ilgili 18’inci maddesini ihlal ettiği tezini işlemişti. AİHM aldığı kararda Türkiye’nin 5’inci ve 10’uncu maddeyi ihlal ettiğine karar verdi. AİHM kararı gereği Türkiye, Altan’a 21 bin 500 Euro tazminat ödeyecek.