Aile boyu bürokrasi!

Aile boyu bürokrasi!
Eski Aile Bakanı Fatma Betül Sayan'ın kardeşi Ömer Fatih Sayan'ın hem BTK Başkanlığı'nda hem de Türk Telekom Yönetim Kurulu Başkanlığı'nda olduğu ortaya çıktı.

Eski Aile Bakanı Fatma Sayan’ın kardeşi olan Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, İletişim Kurumu (BTK) Başkanlığı ve Türk Telekom Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini birlikte yürütüyor. CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İletişim Teknolojilerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel, “Bu durum BTK’nin bağımsızlığına gölge düşürüyor. Bir kişinin hem denetleme yetkisi ile donatılması hem de denetlediği şirketin yönetiminde yer alması nerede görülmüştür. Sayan’ın Türk Telekom yöneticiliği, ‘Telekomünikasyon sektörünü düzenleme ve denetleme misyonu taşıyan kurumun’ tarafsızlığının da sorgulanmasına neden olmaktadır” dedi.

Cumhuriyet’ten Şeyma Paşayiğit’in haberine göre; bu durumun “kabul edilemez” olduğunu ve Sayan’ın görevlerinin birinden çekilmesi gerektiğini kaydeden Adıgüzel, şöyle devam etti:

“Telekomünikasyon sektörünü düzenleme ve denetleme fonksiyonunun bağımsız bir idari otorite tarafından yürütülmesi amacıyla” kurulmuş olan BTK’nın özerk yapısı özellikle “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi”ne geçiş ile birlikte tümüyle ortadan kaldırılmıştır. BTK’nın siyasi atamaların uzağında, işinin ehli ve konunun uzmanı kişilerce yönetilmesi konunun hassasiyeti gereği büyük önem taşıyor. Ancak AKP bu hassasiyetin idrakine varabilmiş değil” diye konuştu.

AİLE BOYU BÜROKRASİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yakınlığı ile de tanınan eski Bakan Betül Sayan’ın bir diğer kardeşi Nazmiye Sümeyye Sayan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi üyesi olarak görev yapıyordu. Sümeyye Sayan, milyonluk ihaleleriyle gündeme gelmişti. Sayan kardeşlerin bir diğeri Ayşe Hilal Sayan Koytek ise Başbakanlık Müşavirliği ve Aile Bakanlığı’nda Müsteşar Yardımcılığı görevi yapmış, daha sonra da Kuveyt’e Büyükelçi olarak atanmıştı. Öte yandan “ailenin eniştesi” Hilal Sayan’ın eşi Enes Koytak’ın da TÜRKSAT’da yıllarca yüksek maaşla araştırmacı sıfatıyla çalıştığı iddia edilmişti.