AK Parti adı utandırır mı?

31 Mart'ta yapılacak yerel seçimde AKP'nin Ankara'daki iki önemli adayının afişlerinde "AK Parti" adı ve partinin ampul şeklindeki amblemin yer almaması dikkat çekiyor.

AKP'nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mehmet Özhaseki'nin afişleri ile Yenimahalle Belediye Başkan adayı Veysel Tiryaki'nin afişlerinde AK Parti adı ve partinin ampul amblemi yer almıyor.

Tiryaki'nin afişlerinde ise, "Cumhur İttifakı adayı" ifadesi yer alırken Özhaseki'de bu ifadede yok.

Öncelikle şunu da söyleyeyim ki AKP hiçbir seçime bu kadar dağınık halde girmemişti.

24 Haziran milletvekili seçiminde "Cumhur İttifakı" ifadesi oy pusulalarında yer aldı.

Ancak 31 Mart'ta kullanılacak oy pusulalarında "Cumhur İttifakı" diye bir bölüm olmayacak.

O halde Veysel Tiryaki için oy kullanacak seçmen mührü nereye basacak?

Bu afişler AKP'deki dağınıklık bir yana seçim kaybetme paniğini yaşadıklarını da ortaya koyuyor.

afis-1.jpg

Her iki aday neden AK Parti adına ve amblemine afişlerinde yer vermiyorlar?

Bu siyasi bir algı operasyonu olabilir.

16 yıllık AKP iktidarı özellikle patlayan enflasyon, hayat pahalılığı ile meyve ve sebzenin tanzim satışları ile uzun kuyruklara neden olması, işsizlik, kentlere ihanet gibi olumsuzluklar yaşandı.

Belediye başkanları vatandaşlara verdikleri sözleri tutmadılar, kentlerin sorunları çözülmedi tersine giderek yaşanamaz hale geldi.

Vatandaşta AKP iktidarına ve belediye başkanlarına karşı ders verme tavrı oluştu ki bu tavrı gören Özhaseki ve Tiryaki bu olumsuzluğa karşın parti adları ile şahıslarının adlarını ön plana çıkartan afişler kullanmaya karar verdiler.

Tiryaki'nin Yenimahalle'de seçilme şansı çok zor çünkü iki dönemdir parti ayrımı yapmadan tüm Yenimahalle'ye müthiş bir hizmet veren CHP'li Fethi Yaşar var karşısında.

Aslında Ankaralılar Veysel Tiryaki'yi AKP'nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı olarak görmek istiyorlardı.

Ancak AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, yardımcısı Mehmet Özhaseki'ye "Ankara'ya sen aday ol" diye emir verince başarılı belediye başkanı Veysel Tiryaki'ye Yenimahalle verilmek zorunda kalındı.

Ankara'da Mansur Yavaş'a karşı AKP adaylığını gönüllü değil "emir" ile yüklenince Özhaseki çok hazırlıksız yakalandı.

Özhaseki'nin diğer bir tercihi de Melih Gökçek'ten destek almamak, hatta ondan ve desteğinden tamamen kopmak oldu.

Gökçek'in tamamlayamadığı ancak Ankaralılara vaat ettiği projeleri sahiplenmedi, çoğunu iptal etti ki en önemlisi de Kanal Ankara Projesi oldu.

Gökçek'in yerine atanan Mustafa Tuna da 46 kilometrelik Kanal Ankara Projesi'nin bütün halinde ihale edileceği sözünü vermişti.

afis-2.jpg

Bu sözü neden tutmadığını Mustafa Tuna'nın çok yakın çalışma arkadaşına sordum.

"Orhan Bey, Kanal Ankara Projesi'ni Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan istemedi, Başkan Tuna projeyi birleştirdi ve ihaleye hazır hale getirdi. Hatta İller Bankası'ndan da kredi istendi. Ancak Sayın Cumhurbaşkanı bu projeyi iptal ettirdi. Yerine bir kilometrelik millet bahçesi yapacak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı" yanıtı verdi.

Mansur Yavaş, İmrahor Vadisi'nde yer alan 7 mahallenin muhtarını kabulünde Gökçek'in verdiği sözlerin yerine getirileceğini ve hem imar planlarının hem de Kanal Ankara Projesi'nin gerçekleştirileceğinin sözünü verdi.

Erdoğan'ın karşı çıkması ile Gökçek'in "çılgın projesi" sahipsiz kalınca Ankaralıların sorunlarını yakından bilen ve İmrahor Vadisi'nde Büyükşehir Belediyesinin 650 bin konutluk yeni yerleşim bölgesini imara açmak ve "Kanal Ankara Projesi"ne sahip çıkmak Mansur Yavaş'a nasip oldu.

"Çılgın Proje" Kanal Ankara'yı CHP adayı Yavaş'ın sahiplenmesi Gökçek'i çıldırtacaktır...

afis-002.jpg

AKP'nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adaylarının seçilme risklerinin bulunması üzerine AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan Ankara'nın ilçelerinde seçim propagandası yapmak zorunda kaldı.

TV 5'te Mustafa Yılmaz'ın hazırladığı "Ankara Kulisi" canlı yayınına birlikte katıldığımız MAK araştırma şirketi sahibi Mehmet Ali Kulat şunları söyledi:

"Sayın Mehmet Özhaseki'nin kendisine de anlattım. Rakibi olan Sayın Mansur Yavaş'a da anlattım. Bizim elimizdeki verilerde Mansur Yavaş 5-6 puan kadar önde gidiyor. Kararsız seçmen oranının yüksekliği bana göre kararsız olmaktan değil kararını farklı endişelerinden dolayı ifade etmeyen seçmenden kaynaklanıyor. Kararsız seçmenin çokluğu da iktidarın aleyhine bir fotoğraf oluşturabilir."

İşte bu tablo sonucunda AKP kulislerinde Mehmet Özhaseki'nin değişebileceği ve yerine Veysel Tiryaki'nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı olarak son anda YSK'ye bildirileceği iddiaları konuşulmaya başlandı.

Yazarın Diğer Yazıları