Ak Parti başa dönüyor

Bir zamanların iki önemli kamuoyu araştırma şirketinden biri olan PİAR'ın son araştırması hasır altı edildi. Bu ankete önem veren tek kanal Halk TV oldu. Ortaya çıkan sonuçları detaya boğmayacağım. Değerli bulduğum bölümlere yer vereceğim.

"Kime itimat etmiyorsunuz?" sorusuna verilen cevaplar arasında iki konuya dikkatinizi çekeceğim. Yargıya güvenmeyenlerin oranı yüzde 62,8. Gerçekten dehşet verici. Bir ülkenin adalet sistemi bu hâle gelmişse, tekrar tekrar düşünmeliyiz.

Daha kötü durumda olansa medya. Bu konudaki oran tam yüzde 81,7'yi bulmakta. Demek ki hiç itimat yok! "Yandaş" yakıştırması boşuna değil.

Partiler

Siyasi oluşumlar içerisinde CHP az da olsa oy artırıyor. En fazla oy kaybeden Ak Parti. Bu hafta itibarıyla yüzde 35'lerde. On gün sonra bir anket daha yapılsa, 2002'de topladığı oyu yakalayabileceği şüpheli (yüzde 34,4'tü).

Dikkatimi çeken detaylardan biri ise MHP tabanının en az yarısının "müttefik Ak Parti adayına oy vermeyeceğiz" şeklindeki beyanları. Sizler ne düşünüyorsunuz bilmiyorum. Benim kanaatim, ekonomideki çok kötü gidişin sonucu bu. Migros'ta hıyarın kilosu 11,5 liradan satılır hâle gelmişse, bunun sandığa yansıması kaçınılmazdır.

İşlerine gelmeyen anketleri bugün görmezden gelenler, 31 Mart akşamı bakalım ne yapacaklar?

***

HDP'nin durumu

Şu günlerde dikkat edilmesi gereken siyasi oluşum HDP. Epey durup Diyarbakır'dan iki başkan aday adayının açıklanmasıyla mesaj verdiler. Anlaşılan geçen seçim olduğu gibi, İstanbul başta tüm megakentlerde iş birliğini seçmenin inisiyatifine bırakacaklar.

"HDP'ye barajı CHP tabanı geçirdi" tezinin doğru olup olmadığını çok yakında anlayacağız.

Unutulmamalı ki, HDP'nin her zaman yüzde 10'luk barajı rahat geçecek potansiyeli var.

***

Ham hayaller

Putin ile Erdoğan'ın son görüşmesinde sıkça kullanılan iki kelime birbirlerinin türevi idi. Dostum, dostumuz gibi. İki lider istedikleri kadar mutabakat sağladıklarını söylesinler. Tartışılan konunun asıl karar mercii Amerika.

Başkan Trump'ın zikzakları ortada. Adam Dünyanın Şerifi. Sadece Orta Doğu'yu mu, her tarafı karıştırıyor. Son numarası Venezuela'ya başkan ataması. Herkesle oynuyor.

Kaldı ki Suriye'nin kuzeyindeki doğal gaz ve petrol yatakları henüz işletmeye açılmadı. Bu işin parasal getirisi.

Erdoğan ve Putin değil 26, 126 kez bir araya gelseler de Fırat'ın doğusundan istediğimizi alamayız. Sebebi de çok basit; "Kremlin, Şam'ı harcamaz." Bu konu yıllar yılı gündemde kalacak demektir. Netice ise, Putin-Esad ortaklığının istediği gibi olacaktır...

***

Küçükusta

Daha önce de dillendirdim. Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta ile aynı grupta çalışma imkânı buldum. En sevdiğim yanı göğüs hastalıkları uzmanı olmasına rağmen, tıbbın üçkağıtçıları ile mücadeleyi benimsemiş bir bilim adamı.

Bu âlemde, genelde sadece kazancını artırmak isteyenlerin tekerine çomak sokmaya bayılıyor. "İlaç sanayisi en fazla gelir sağlayan oluşumlardan biridir" lafını ilk defa onun ağzından duydum.

Her türlü hastalığın önlenmesinin doğal beslenmeyle bağlantılı olduğunu ondan öğrendim. Mesela "D vitamini alacağınıza, her gün 15 dakika güneşe çıkın" diyebiliyor.

Çöpe at

Onunla ilgili anılarımdan birini anlatacağım:

"Hocam, kontrolden sonra bana bir sürü kolesterol ilacı yazdılar" dedim. O da bana, "Hepsini çöpe at. Yarın da güne pastırmalı yumurta yiyerek başla" önerisinde bulundu. Gerçekten öyle yaptım. O gün bugündür kolesterolüm mükemmel. İleride bir pazar yazımda, Küçükusta'nın ilginç önerilerinden bir demet yapacağıma söz veriyorum.

***

Çorbaya döndü

O Ses Türkiye'nin yayın günleri ölçüyü şaşırdı. Artık ne günü ne saati belli. Jürinin de önemi kalmadı. Düellolara geçilince elemeleri salondaki seyirci yapıyor. Burada sunucu konumuna getirilen Saadet'ten de söz etmek istiyorum. Kızcağız kilo vere vere 40 kiloya kadar indi. Ona önerim fırtınalı havalarda yalnız dolaşmaması. Hadise'ye gelince gözlük çok yakıştı. Ara sıra böyle gözükmesinde yarar var.

...

ÖZEL NOT: Ayşen Gruda'yı bugün toprağa veriyoruz. Onun ve gurbette yıldızı parlayan sanatçıların epey anısına sahibim. Bunlardan derlediğim bir demeti bu haftaki Pazar Mavrası'nda sizlere aktaracağım.

GÜNÜN SÖZÜ

İstersen yanlış düşün ama, hep kendin düşün. Doris Lessing

 

Yazarın Diğer Yazıları