Akciğerlere güç pompalıyorlar. Sağlık deposu müthiş besinler. Bilimsel olarak kanıtlandı!

Akciğerlere güç pompalıyorlar. Sağlık deposu müthiş besinler. Bilimsel olarak kanıtlandı!
Diyetisyen Gizem Gençyürek, akciğerleri güçlendiren besinlerle ilgili bilgilendirmede bulundu. Gençyürek, şiddetli öksürüklerin giderilmesini sağlamada, astım ataklarının azalmasını ve enfeksiyon oluşumunu önlemede keçiboynuzunu önerdi.

Akciğerlere güç pompalıyorlar. Sağlık deposu müthiş besinler. Bilimsel olarak kanıtlandı!

Vücut sağlığının en önemli yapı taşlarından biri olan akciğerleri korumanın önemli uzmanlar tarafından bilindiği kadar vatandaşlar tarafından da biliniyor. Nitekim vücutta en zor onarılan organlardan biri olan akciğerleri korumanın yolları birçok kişi tarafından da aranılıyor. 

Diyetisyen Gizem Gençyürek, akciğerleri korumanın yollarına ilişkin önemli bilgilendirmelerde bulundu. Habertürk''te yer alan habere göre Akciğer dostu besinlerin neler olduğunu anlatan Diyetisyen Gizem Gençyürek, şiddetli öksürüklerin giderilmesini sağlamada, astım ataklarının azalmasını ve enfeksiyon oluşumunu önlemede keçiboynuzunu önerirken, C vitamini kaynaklarının ise akciğerleri bakterilerden koruduğunu söyledi.  

İşte akciğerleri korumak için tüketilmesi gereken sağlık deposu besinler:

SIVI VAZGEÇİLMEZ

Bol su tüketimi ve C vitamininden zengin taze sebze ve meyve sularının tüketimi akciğerlerin temizlenmesine zemin hazırlamaktadır. Sıvılar, mukus tabakasının incelmesini sağlayarak nefes almayı kolaylaştırır. 

MAYDANOZ, KIRMIZI KAPYA BİBER, TURUNÇGİLLER:

Antioksidan özellik taşımaları nedeniyle akciğerleri serbest radikallerden korur. Ayrıca antioksidanlar solunum sisteminin epitel dokuların oluşturulmasını sağlayarak akciğerlerin bakterilerden korunmasını sağlar. 

YOĞURT VE TAM TAHIL ÜRÜNLERİ:

Solunum yolu enfeksiyonlarına karşı bağışıklık kazandırmayı sağlayan çinko kaynağı besinler günlük beslenmemizde mutlaka yer almalı. Zengin çinko kaynağı yoğurt: her gün 2-3 porsiyon olarak, tam tahıl ürünleri ise günlük 3-4 porsiyon şeklinde tüketilmelidir. 

ÜZÜM ÇEKİRDEĞİ

 İçeriğindeki “resveratrol” bileşeni serbest radikallere karşı akciğerlere bir kalkan görevi görmektedir. İçeriğindeki bileşenin vücut tarafından tam kullanımı için üzüm çekirdeği çiğnenerek tüketilmelidir.

KEREVİZ

C vitamini bakımından zengin olması antioksidan özellik göstermesini sağlar. C vitamininin enflamatuar etkisi akciğerlerde serbest radikal hasarını önlemektedir. Aynı zamanda içeriğindeki “kumarin” adlı bileşikler ile de bağışıklık hücrelerinin görevini destekleyerek serbest radikallerin büyümesini önler. 

ZENCEFİL VE ZERDEÇAL 

 Hem zencefil hem de zerdeçal güçlü antiviral etkilere sahiptir. Zencefilin etken maddesi olan “gingerol” ve zerdeçalın etken maddesi olan “curcumin” akciğerleri virüs enfeksiyonuna karşı koruma sağlar.  

Aynı zamanda korona virüsün çoğalmasına ve gen aktarımına aracılık eden bir enzim olan “Mpro” nun zencefil ve zerdeçalın etken maddesi tarafından inhibe edilebildiğine dair çalışmalar mevcuttur. 

KEÇİBOYNUZU

Keçiboynuzunun akciğerlerin arınmasını sağlamak gibi önemli bir görevi vardır. Keçiboynuzu K vitamin, E vitamini ve B2 Vitamini (Riboflavin) gibi vitaminlerden ve özellikle çinko, kalsiyum, fosfor, potasyum gibi minerallerden zengin olmasıyla güçlü bir antioksidan özellik göstermektedir.  

Şiddetli öksürüklerin giderilmesini sağlar, astım ataklarının azalmasını ve enfeksiyon oluşumunu önlemeye yardımcıdır. 

 

 

 

 

 

 

 

İlgili Haberler