Akdeniz'de şer ittifakı

Akdeniz'de şer ittifakı
Kıbrıs Rum Yönetimi, Yunanistan ve İsrail, Akdeniz’de ortak doğalgaz hattı kurulması amacıyla bir araya geldi.

Rumların ev sahipliği yaptığı zirveye gelen İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Yunan Başbakan Aleksis Çipras’ı Rum lider Nikos Anastasiadis, Başkanlık Sarayı’nda kapıda karşıladı. Zirvede, Afrodit olarak bilinen bölgedeki doğalgazın Avrupa’ya taşınması konusu ele alındı.

Görüşmeler sonunda üçlü anlaşmalar ve karşılıklı anlayış memorandumları imzalandı. Anastasiadis zirve öncesinde; Netanyahu ile de başbaşa bir görüşme yapmış ve İsrail’den Avrupa’ya daha geniş bir enerji bağlantısı oluşturulması ile ilgili konuşmuşlardı.

Bu kapsamda İsrail, Kıbrıs üzerinden Yunanistan’a oradan da Avrupa’ya elektrik ağı oluşturmak istiyor. Çalışmalara 2019 yılında başlanacağı ve maliyetin 3,5 milyar Euro olacağı kaydedildi. Bin MW gücündeki denizaltı elektrik kablo iletim yükleme çalışmalarının ilk aşaması 2022’de tamamlanacak. Rum yönetiminin tartışmalı doğal gaz sahalarında arama çalışması yapması krize neden olmuştu.

Türkiye ve KKTC, Rum yönetiminin tek yanlı hamlelerini tepkiyle karşılıyor. Ankara, özellikle 6 numaralı sahanın önemli bir bölümünün, Türkiye’nin kıta sahanlığının BM nezdinde kayda geçirilen dış sınırlarının içinde yer aldığını duyurmuştu.