Akıllı adamlar için çıkan dergiler

1994’ten bu yana stratejik konulara odaklanan bir çok dergi çıkardım. İlk çıkardığım dergi, alanında haklı bir efsane olan “Avrasya Dosyası”  dergisi idi. Avrasya Dosyası daha sonra Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi’nin kurulmasına giden yolu açtı. 2003’te ben derginin yönetimini bıraktıktan sonra bir süre daha yayına devam etti ve nihayet galiba 2006’da kapatıldı. 2000 yılında ASAM’ın aylık yayın organı olan “Stratejik Analiz” adlı aylık strateji dergisini çıkarmaya başladım. Bu dergi 2009 sonunda yayınına son vermiştir. 

Diğer çıkardığım dergi 2001’de yayına başlayan “Ermeni Araştırmaları” dergisi ve “Armenian Studies” adlı İngilizce dergi idi. ASAM-Ermeni Araştırmaları Enstitüsü bünyesinde yayına başlayan Ermeni Araştırmaları dergisi, ASAM’ın kapanmasından sonra Ermeni Araştırmaları Enstitüsü’nün bir başka adla devamı üzerine, yayına devam etti ve bugün hâlâ üç aylık bir dergi olarak yayınlanıyor. Ancak üç sayı çıkardığım bir dergi ise “Jeoekonomi” adlı dergi oldu. Ekonomi ile uluslararası ilişkiler arasındaki ilişkiye odaklanan bu dergi ne yazık ki gelişemeden öldü.  
Türkiye dışında da dergi çıkardım. 2002 senesinde Londra’da “The Review of International Affairs” adlı üç aylık dergiyi ve “Ankara Papers” adlı kitap dizisini Frank Cass Yayınevi ile birlikte yayımladım. Bu yayınlar 2005 senesinde sona erdi. 2002 senesinde sadece TBMM üyeleri için “Jeopolitik Gündem” adlı bir çalışmanın yayınına başladım ve 2004’e kadar bu çalışma yayınlandı. Keza aynı senelerde TİKA için ise “Avrasya Analiz” adlı dergiyi ASAM bünyesinde düzenledim ve yayınladım.
21. Yüzyıl Türkiye Enstitüsü’nün kuruluşundan sonra 2006’dan itibaren önce 3 aylık sonra aylık olarak “21. Yüzyıl” dergisini yayınlamaya başladım. Halen benimle birlikte Gözde Kılıç Yaşin derginin editörlüğü yapıyor. Bu ay 21. Yüzyıl’ın 69’uncu sayısı kitapçılara dağıtıldı. Türkiye’de 120 noktada satılıyor. ’21. Yüzyıl’dergisi, karışık uluslararası ilişkiler ve stratejik sorunlar ağını, Türkiye’nin menfaatlerin ve ülkemize yönelik tehditler zemininde herkes için anlaşılır hale getirmeyi hedefliyor ve bunu başarıyor. Dergiyi bir kez okuyan okumaya devam ediyor. 
21. Yüzyıl Türkiye Enstitüsü’nün halen çıkarmakta olduğu bir diğer dergi “21. Yüzyılda Sosyal Bilimler” dergisi. Derginin editörlüğünü Doç. Dr. Serhat Erkmen yapmaya başladı. 21. Yüzyılda Sosyal Bilimler dergisi 3 aylık, akademik hakemli bir dergi. Her sayısı 8-10 makaleden oluşuyor. Bu makalelerin yarısı bir konuya odaklanıyor. Dergi, sosyal bilimlerin daha az işlenen konularını ele almayı hedefliyor. 21. Yüzyılda Sosyal Bilimler dergisi genel dağıtımda yok. Daha çok kütüphanelerde ve bazı seçkin kitapçılarda bulmak mümkün. 21yyte.org’da hangi kitapçılar olduğunu bulabilirsiniz. Ya da  www.21yyte.org’dan satın alabilirsiniz, abone olabilirsiniz.  
Bütün bu dergileri ki sayıları 11 ediyor, akıllı adamlar için çıkardım/çıkardık. Bu dergiler belirli bir eğitim seviyesinin üzerindeki akıllı adamlara hitap etmesine rağmen, akıllı adam olduktan sonra eğitim seviyesinin ne olduğu hiç önemli olmadı. Çünkü bu dergileri akademik bilimsel anlayıştan taviz vermeden okuma-yazma bilen herkesin anlayabileceği şekilde yayına hazırladık.
En son çıkarmaya başladığım/başladığımız dergi “Milli Güvenlik ve Askeri Bilimler” adlı üç aylık, hakemli dergi. Diğer dergilerin fikir babası benim. Ancak bu derginin çıkarılması teklifini dostum Dr. Ali Bilgin Varlık ortaya attı. Milli Güvenlik ve Askeri Bilimler dergisi de akıllı hatta çok akıllı adamlar için hazırlanan bir dergi. Ve okudukça akıllanacak adamlar/insanlar için bir dergi. Dr. Ali Bilgin Varlık, emekli bir kurmay albay. Görevde iken Ankara Üniversitesi’nde uluslararası ilişkiler doktorası yapmış. Rahmetli babası da asker olan Ali Bilgin Varlık hani  “doğuştan asker”  derler ya doğuştan asker değil, ancak doğuştan akademisyen. Asker olmuş. Askerliğin hakkını verirken, akademisyen olma mücadelesini de sürdürmüş. Hayatının ortasında akademisyenliğe geçmiş. Askerliğin birikimi ile akademisyenliği çok verimli bir şekilde birleştiriyor. İnanılmaz detaycı, inatçı ve titiz. Dr. Varlık’ın çalışmaları sayesinde 2013/14 kışında ilk sayısı çıkan ve yazın 2014’te 3. sayısına ulaşan dergi “mükemmel” bir teknik ve içerik kalitesi ile yayına hazırlanıyor.
Benim açımdan milli güvenliğe askeri bir bakış açısı ile bakan bir derginin Türkiye’nin içinden geçtiği dönemde büyük bir önemi var. Çünkü son yıllarda askeri vesayet ve militarizm adı altında Türk askeri geleneğine ve ordusuna yönelik amansız bir saldırı var. Oysa, bu coğrafyada güçlü bir askeri gelenek, sağlam bir milli güvenlik anlayışı ve güçlü bir orduya sahip olmadan uzun süre yıkılmadan ayakta kalmak mümkün değil. 1774 sonrası tarihimiz bunun açık göstergesidir. Üstelik böyle bir derginin  “emir-komuta”  zinciri içinde değil,  “aman şu girmesin yanlış anlaşılır”  yaklaşımı olmadan sivil bir düşünce kuruluşu tarafından çıkarılmasının çok önemli olduğuna inandım. Bu inancımda haklı çıktım. Ortaya çok çok iyi, heyecan verici bir dergi çıktı. Milli Güvenlik ve Askeri Bilimler dergisinde harika makaleler yayınlanıyor. Dr. Haldun Solmaztürk’ün Vietnam Savaşı üzerinden Amerikan ordusunu anlattığı makalesi harika. Bütün Türk subaylarının ve aydınlarının okuması bence “ZORUNLU”. İki kitabı olan E. Tümg. Ergüder Toptaş,  “Ankara Savaşı’nda Galebe Çalan Filler mi Yoksa Fikirler mi?”  başlıklı makalesinde stratejik planda Timur’un mu Beyazıt’ın mı daha iyi olduğunu tartışıyor. Dergiye www.21yyte.org üzerinden ulaşıp bir göz atabilirsiniz.   

Yazarın Diğer Yazıları