Telefonunuz izleniyor olabilir: Casus bu uygulamalarda çıktı

Telefonunuz izleniyor olabilir: Casus bu uygulamalarda çıktı
Günümüzde gizliliğin en çok endişe edildiği dönemlerde bir skandal daha ortaya çıktı. Akıllı telefonların casuslar tarafından izlendiğini anlayan bazı kullanıcılar bu uygulamalara dikkat çekti. Peki telefonun gizli gizli izlendiği nasıl anlaşılır? İşte detaylar...

Akıllı telefonların izlendiğinden şüphelenmeye yol açan endişelerden bir kaç yöntemle kurtulmak mümkün. Yaşamış olduğumuz dönemde teknolojinin hızla gelişmesi gizliliğin de kolaylıkla deşifre olmasına sebep olurken uzmanlar izlendiğinizi anlamanın yollarını paylaştı.

Cep telefonlarının izlenmesini sağlayan birçok uygulama arasında araştırmalar yapıldı. 

Bu uygulamalar ile casuslar sizinle birlikte her alana yolculuk yapar. Telefonunuza erişen casuslar evinizde ve işyerinizde sizi izleyebilir yada verilerinize ulaşabilirler.

İlk olarak akıllı telefonunuza erişmek isteyen kişi bir casus uygulaması yüklemek için telefonunuzu eline alır çünkü bir casus uygulaması yüklemesi uzaktan çok daha zordur (ancak imkansız değildir). 

Bu nedenle her hangi birisinin cep telefonunuza fiziksel olarak erişimi olmadığından emin olmanız gerekir.

Haber3''ten aktarılan bilgilere göre; Eğer bu durumdan eminseniz çok fazla endişelenmenize gerek yok ama emin değilseniz işte dikkat etmeniz gereken bazı belirtiler.:

Telefonunuz kullanım dışıyken, örneğin sadece masanın üzerinde duruyorken, aşırı ısınıyor ve pil ömrünüz daha hızlı azalıyorsa o zaman anormal bir durum var demektir. Çünkü bunun nedeni telefonunuzda yüklü olan casus uygulamanın arka planda çalışıyor olabileceği anlamına gelir.

Eğer Apple telefon kullanıyorsanız hemen telefonun ayarlarına girerek pil seçeneğine dokunun ve enerji tüketiminin genel olarak sizin kullandığınız uygulamalardan kaynaklı olup olmadığını kontrol edin. Bu işlemin aynısı Android telefonlarda da uygulayabilirsiniz.

Telefonunuz normal çalıştığından daha yavaş çalışıyor ve basit işlemleri bile halletmek uzun zaman alıyor yada televizyon, radyo ve diğer teknolojik cihazlar ile etkileşime giriyorsa, bunlar telefonunuza erişmek isteyen kişinin olduğuna işaret edecek şüpheli durumlar olabilir.

Akıllı telefonunuzda casus uygulaması olduğunu düşünüyorsanız veya birinin sizi gözetlendiğinden şüphe ediyorsanız hemen kredi kartı harcamalarınızı da kontrol edebilirsiniz.

Eğer sizin harcama yapmadığınız anormal görünen bir harcama görürseniz ilk olarak telefonunuzu tamamen sıfırlamanızı öneririz.

Telefonunuzda bir casusun olup olmadığını söylemek kolay değil. Fakat yukarıda belirttiğimiz ipuçları ile bunu çok daha kolay anlayabilirsiniz.

Özellikle Android telefonlarda bunun anlamanın ekstra bir yolu daha bulunuyor. 

Telefonun Ayarlar bölümüne tıklayarak Güvenlik ve Cihaz yöneticilerine erişin ve şüpheli bir uygulama tespit ederseniz hızlı bir şekilde kaldırın.

İlgili Haberler