Akıncı: “Ortada bir gerçek var: Gemimiz su alıyor”

Akıncı: “Ortada bir gerçek var: Gemimiz su alıyor”
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs Türk halkının hakkını ve varlığını korumanın bilincinde olması gerektiğini vurgulayarak “Ortada bir gerçek var; gemimiz su alıyor” dedi.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, 14 Mart Tıp Bayramı nedeniyle Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği’nde yaptığı konuşmada, ciddi bir nüfus sayımının, ülkenin geleceği için yapılacakların başlangıcı olacağını ifade ederek, şöyle devam etti:

“Nüfus bilinecek ki, eğitim planlaması yapılabilsin, sağlık planlaması yapılabilsin ve gerekleri yerine getirilebilsin. Biz bu planlamaları yapmaktan aciziz, çünkü bu rakamları bilmiyoruz. O zaman ne yapmak lazım? Geçen yıl bütçeye konup da yapılamayan nüfus sayımını en azından bu yıl yaparak işe başlamalıyız”.

“Ciddi bir nüfus sayımı işin başlangıç noktasıdır” diyen Cumhurbaşkanı, “Durumu ortaya koyalım, ondan sonra da bir dönüp önümüze bakalım; nereye gidiyoruz, bu ülkede ne yapmak istiyoruz, neyi nasıl planlayıp, bundan sonra ne şekilde götüreceğiz… Şimdi eğer bunları yapmazsak, plansızlıktan kaynaklanan bu yakınmalar ve sorunlar hiçbir zaman bitmeyecek. Her yıl buralara geleceksiniz aynı şeyleri konuşup evinize gideceksiniz, ama bu iş böyle gidemez” dedi.

Durumun böyle gidemeyeceğini görerek ifade ettiğini belirten Cumhurbaşkanı Akıncı, “eminim hepiniz bunu görüyorsunuz ve bu gidişten rahat değilsiniz. O zaman bir araya gelip bir şeyler yapmamız lazım” şeklinde konuştu.

“VATANDAŞLIK YASASI ÇALIŞMALARI GÜN YÜZÜNE ÇIKMALI”

Cumhurbaşkanı Akıncı, nüfus sayımına ek olarak vatandaşlık yasasının da önemli olduğunu belirterek, “Vatandaşlık yasası üzerinde çalışmalar yapıldığını biliyoruz ama bu çalışmalar bir türlü dosyalardan çıkıp gün yüzüne gelmiyor, gelmelidir. Sayın İçişleri Bakanı’nı birkaç ay önce çağırdım, bu konuda konuştum, bir iki gün basında vatandaşlık yasası yer aldı, sonra yine unutuldu. Hayır, unutulmamalı, unutturulmamalı. Bu konuda da gerekenler yapılmalı” diye konuştu.

“ORTADA BİR GERÇEK VAR: GEMİMİZ SU ALIYOR”

Dinlediği konuşmacıların hepsinin de haklı olduğunu ifade ederek, “Ortada bir gerçek var; gemimiz su alıyor” diyen Cumhurbaşkanı Akıncı, “Cumhurbaşkanınız olarak, ağzımdan çıkan her sözün nerelere kadar gidebileceğinin bilinci içerisindeyim ama söyleyeceğim; sorunları biriktiriyoruz, bir yerlerden başlamak lazım. Gayretliyiz, çalışıyoruz, imkanlar dahilinde yapmaya çalıştıklarımız var ama bazı ana meselelerimiz birikiyor” ifadesini kullandı.