Akıncı'dan bir garip davranış!

Akıncı'dan bir garip davranış!
KKTC Cumhurbaşkanı'nın Rumlara Türkiye'nin adadaki garantisini sona erdirme çağrısına tepki gösteren Emekli Büyükelçi Öymen, "TBMM'ye yapılan bir saygısılıktır" ifadesini kullandı.

Fatih ERBOZ/Ankara

EMEKLİ Büyükelçi Onur Öymen, Kıbrıs'ta doğal olmayan bir durum olduğunu belirterek, "KKTC Cumhurbaşkanı şimdiye kadar savunduğumuz bütün politikalara ters düşen bir açıklama yapıyor.Bunu anlamak ve kabul etmek mümkün değil" dedi.

Bahsedilen garantörlük konusunun doğrudan doğruya Türkiye'yi, TBMM'yi ilgilendirdiğine işaret eden Öymen, "Bahsedilen konu Kıbrıs Türk'ünün garantörlük konusu değil. Burada söz konusu olan Türkiye'nin garantörlük hakkı. Bu garantörlük hakkı da TBMM tarafından onaylanmış anlaşmayla hayata geçiyor. Bu nedenle TBMM'nin yetkisindeki konuda böyle bir tavır alması TBMM'ye karşı saygılı bir tavır değildir. Böyle tek başına KKTC'nin vereceği karar değil. Yerel düzenlemeler, konular anlaşılır da bu doğrudan doğruya TBMM'nin alanına giren antlaşmadan kaynaklanan bir konu" diye konuştu.

Şimdiye kadar bütün Türk hükümetlerinin hassasiyetle direndiği bir talep konusunda açıklama yapıldığına dikkat çeken Öymen, şunları ifade etti: "Akıncı'ya bunu kim telkin etti, kendi kendine mi düşündü bunu bilemiyoruz. Yabancılar mı, BM Genel Sekteri Gunteres mi telkin etti bunlar bilinmiyor. Temmuz ayından sonra Gurteres'in açıkladığı rapor, 'Türkiye'nin garantörlük hakkı sürdürülemez', bu kendi görüşü. Bu kişisel görüş ile olacak şey değil çünkü antlaşmadan kaynaklanıyor bu hak. Bunu nasıl diyebilirsin sen, o zaman Türk hükümeti ve Dışişleri Bakanlığı buna tepki gösterdi. Buna rağmen bir raporu benimserim noktasına geliyorsunuz, buna Türkiye'de kuvvetli tepki göstermesi gerek, iktidarın, muhalefetin hatta sivil toplum kuruluşlarının."

KKTC liderinin TBMM'nin yetki alanına giren bir konuda inisiyatif almasının kabul edilemez olduğunun altını çizen Öymen, "Muhalefete, cumhurbaşkanı adaylarına görev düşüyor, göreve geldiklerinde bunu kucaklarında bulacaklar ayrıca MHP'den de buna sert tepki gelmesi gerekir. Garip şeyler oluyor burada" dedi.