AKM'nin emniyete tahsisine tepki

AKM'nin emniyete tahsisine tepki
İzmir Tiyatroları Derneği'nin çağrısıyla bir araya gelen partiler ve STK'ler, AKM'nin Emniyet Müdürlüğü'ne tahsisine karşı çıktı: “Devredilmesine karşıyız. Rektör duy sesimizi. AKP, AKM'den elini çek"

İzmir Tiyatroları Derneği, Atatürk Kültür Merkezi''nin (AKM) Emniyet Müdürlüğü’ne tahsis edileceği yönündeki söylem ve haberlerin ardından basın açıklaması düzenledi.

AKM önünde düzenlenen açıklamaya çeşitli siyasi parti ve sivil toplum kuruluşları (STK) temsilcileri ile CHP milletvekilleri de katıldı. Açıklamada “Rektör duy bizi, AKP elini AKM''den çek” yazılı pankart taşındı.

Açıklamada konuşan İzmir Tiyatroları Derneği Başkanı Özgür Başkaya, aralık ayı sonlarına doğru basında yer alan İzmir İl Emniyet Müdürlüğü''nün 300 personeli ile Konak''taki Atatürk Kültür Merkezi (AKM) binasına taşınacağı yönündeki haberleri hatırlattı.

''KÜLTÜR SANAT KURUMU OLARAK KALMASINI İSTİYORUZ''

Haberlerin ardından aynı konuda, AKM''nin proje sahibi mimar İnal Göral''ın da katılımıyla İzmir Mimarlar Odası''nın bir basın toplantısı yaptığını ve bu duruma karşı olduklarını açıkladığını belirten Başkaya, ocak ayında ise İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger''in Konak''taki eski Sümerbank binasının yeniden projelendirilerek İl Emniyet Müdürlüğü''ne tahsis edileceğini duyurduğunu söyledi.

Valiliğin açıklamasında bu tahsis sürecine kadar ne olacağının ise belirtilmediğine dikkat çeken Başkaya, şöyle devam etti:

“İzmir Tiyatroları Derneği; Ege Üniversitesi Rektörlüğü''nün, valiliğin ve Emniyet Müdürlüğü''nün de konuyu muğlak bırakmayarak AKM hakkında gerekli açıklamayı yapmasını istemiş, fakat bugüne dek somut bir sonuç alınamamıştır. Bugünkü basın açıklamamızın amacı, kamuoyu ve sanatçılar adına durumun açıklığa kavuşturulması içindir. Atatürk Kültür Merkezi''nin bir kültür-sanat kurumu olarak kalmasını istiyor, geçici de olsa İl Emniyet Müdürlüğü''ne devredilmesine karşı çıkıyor, durumu siz değerli basın-medya mensupları ve kamuoyuna saygıyla duyuruyoruz. Bize gelen yoğun karşı çıkış istemleriyle beraber ortak şiarımız şudur: Rektör duy sesimizi! AKP, AKM''den elini çek.”

CHP''Lİ SERTER: ALAMAYACAKLAR

Açıklamada konuşan CHP İzmir Milletvekili Bedri Serter, 4,5 milyon İzmirlinin gözü ve kulağının AKM''de olduğunu söyledi.

Serter, “Buranın kesinlikle hiçbir kuruma tahsis imkanı olmayacak. Ege Üniversitesi Rektörü de bunu yapamayacak, Vali Bey de yapamayacak. Aynı zamanda Meclis''te Güvenlik İstihbarat Komisyonu üyesiyim. Oradaki arkadaşlarımızla da istişarelerimiz var” dedi.

“Bizim emniyet mensuplarıyla, jandarma, askerimizle hiçbir sorunumuz olamaz” diyen Bedri Serter, “Buranın polislere tahsis edilmesini onlar bile kabul etmiyorlar. Ama maalesef ki bir zihniyet var, AKP zihniyeti. Nerede Atatürk''ün ismi varsa değiştiriyor. Havaalanındakini siliyor hastane yapıyor. Taksim''de de aynı şeyi yapacaklardı ancak bizim gibi kültüre, Cumhuriyet''e sahip çıkanlar oraya sahip çıktılar. Burayı da kesinkes teslim etmeyeceğiz. Alamayacaklar. Burası kültürüyle, tiyatrocu dostlarımızla, sanat eserleriyle taçlanacak” şeklinde konuştu.