AKP, af teklifine dikkatli yaklaşıyor

AKP, af teklifine dikkatli yaklaşıyor
MHP’nin TBMM’ye sunduğu af teklifine çekinceli yaklaşan AKP, seçim ittifakına ‘en az zarar gelecek’ şekilde süreci yönetecek bir formül üzerinde çalışıyor.

MHP’nin af önerisine sıcak bakmayan, ancak iki parti arasındaki ittifakı zedelememek için hassas bir süreç yürüten AKP yönetiminin 'en az zararla çıkmanın formülü’nü aradığı belirtildi.

TBMM’nin 1 Ekim’de yeni yasama yılının başlamasıyla birlikte MHP’nin, TBMM Başkanlığı’na sunduğu af önerisiyle ilgili tartışmalar hız kazanacak. Öneriyle ilgili genel ve içerik olarak çok sayıda çekincesi olan AKP , ittifaka zarar vermeyecek bir formülle sorunun içinden çıkmak istiyor.

Cumhuriyet’ten Emine Kaplan’ın haberine göre, kulislerde konuyla ilgili şu seçenekler tartışılıyor:

MHP’YE OLMAZLAR GÖSTERİLİR

MHP , önerisinde her ne kadar ‘şartlı indirim’ dese de önerilen düzenleme aftır. Bugüne kadar af çıkaran hiçbir parti kazanamadı, affın çıkmasının ardından yapılan seçimlerde hep kaybetti. MHP, öneride kapsam dışında kalan suçları anlatırken, kapsam içine giren suçlara hiç değinmiyor. Dolandırıcılık, hırsızlık, çete ve mafya, taksirle adam öldürme gibi çok sayıda suç kapsama giriyor ve bunlar toplumun vicdanını derinden etkileyecek, yaralayacak ve tepki yaratacak suçlar. Anayasa Mahkemesi, vereceği kararlarla kapsamı daha da genişletebilir. Rahşan affında bu yaşandı ve çok büyük tepki oluştu. Anayasa Mahkemesi’nin vereceği kararla devlete karşı işlenen suçların, FETÖ’nün de kapsama girmeyeceğinin garantisini kimse veremez. MHP’ye affın çıkmasının tüm olumsuz yanları, yerel seçim sürecinde her iki partiye de zarar vereceği anlatılır.

GENİŞ BİR KATILIMLA YASAL DÜZENLEME

‘Kamu vicdanı’ oluşacaksa o zaman Meclis’te geniş bir katılımla düzenlemenin çıkması gerekir. Bu sadece AKP ve MHP’nin işi olmamalı, Meclis’ten kahir ekseriyetle çıkacaksa kapsamda yapılacak bazı değişikliklerle önerinin komisyon ve genel kurul gündemine getirilmesi söz konusu olabilir.

ZARARI EN AZA İNDİRME

Meclis’te partiler arasında bir ortaklaşma sağlanamaması, MHP’nin düzenlemeden vazgeçmemesi durumunda önerinin kapsamı, kamu vicdanında oluşacak olumsuzluğu en aza indirecek şekilde daraltılabilir. Yerel seçim sürecine yönelik olumsuz etkinin de azaltılması için düzenleme zamana yayılarak seçim sonrasına bırakılabilir.

İlgili Haberler