AKP, HDP'yi ortaklığa mı zorluyor?

AHİM kararlarına iktidarın gösterdiği sert tepki de Bahçeli'nin "HDP kapatılsın" sözleri de birer zarf. İstiyorlar ki, toplum tartışsın, ortağımızın nasıl pozisyon aldığını görelim.

Gerçekte olması gereken bu değildi. HDP'nin kapatılması konusunda samimi olacaklar, bugüne kadar ne yapılacaksa yapar, ne edilecekse eder, siyaset olarak bir strateji ortaya koyardı.

Koydu mu?

Koymadı?

Aynı şekilde "Evine dön" çağrısı (yahut ortaya karışık laf) da böyledir.

Bunların anlamı, şudur: "Ortaya bir laf atayım da Türkiye'de ne olup bittiğini, ortağımın ne yapacağını bir göreyim. Herkes bizi konuşsun."

Eminim oltaya takılanları gördükçe kendileriyle gurur duyup eğleniyorlardır.

"Şunlara bak. Nasıl da balıklama atladılar" diye ego şişmesi yaşadıklarını sanıyorum.

Tabi bu madalyonun bir de öteki yüzü var.

Belki de herkes ortağını sınıyordur.

AKP ne yapacak?

MHP nereye kadar geriler?

HDP konusunda saflar belli oldu. AKP, "Parti kapatmayı biz zorlaştırdık" diyerek, sınırlarını belli etti.

MHP ise, "tam kapatılsın" görüşünde ısrarcı olduğunu gösterdi.  Bu durumda iyi polis AKP, kötü polis MHP.

MHP'lilerin bir diğer amacı da giden seçmen kitlesini  durdurmak. Bunun için bir bomba patlatması gerektiğini biliyor.

Ne yaptı?

Patlattı.

HDP kapatılsın!

Allah Allah!

Bugüne kadar yüzlerce basın toplantısı yapıldı. Onlarca grup toplantısı oldu. Hiçbir ses çıkmadı.

Üstelik tek satır bir dilekçe bile yazıp -mesela Vatan Partisi gibi- götürüp yargıya müracaat ettikleri de duyulmadı. Aylarca günlerce durdu durdu aklına geçen hafta bu geldi.

Biz de inandık.

Hem MHP ve hem de AKP, bal gibi biliyor ki AHİM kararları bağlayıcı. Çünkü her ikisi de bu kararların Meclis'ten geçtiğini biliyor. İlk Kopenhag kriterlerinin altında MHP'nin de imzası var. O günlerde "MHP nasıl olur da Türkiye'nin egemenlik haklarının üstüne Avrupa'yı oturtur" diye tartıştık.

AB ile imzalanan ikili anlaşmalar ve sonrasında meclisten geçirilen kanunların hepsinde, anayasa değişikliklerinde MHP'nin onayı yok mu?

Var!

AKP'liler şimdi gelmişler AHİM'e saldırıyorlar.

Yönettiğiniz ülkede onlarca kanun içinde torba yasa çıkıyor, istediğiniz kanunlaşıyor da neden Selahattin Demirtaş ve benzerlerini cezalandıracak bir yasal metniniz yok? Varsa neden ceza vermeden sürüncemeyle içerde tutuyorsunuz ve koskoca Türk devletini zor duruma düşürüyorsunuz?

Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni birkaç terörist karşısında ezik duruma düşürmeye ne hakkınız var? Neden Türk Devleti Selahattin ve benzerleri için Avrupa'ya hesap vereceğimiz kadar yüceltiliyor?

Neden?

Yoksa, HDP'yi zora sokarak, AKP ile ortaklığa zorlama politikası içindeler mi? Tıpkı Yeşilçam filmlerindeki gibi. İyice zorlanan kız,  ailesinin ve babasının iyiliği için istemese de evliliğe razı olur.

Politika bu mu?

Bu durumda MHP ortaklığı biter sananlar yanılır. Çünkü böyle bir ortaklık, doğrudan olmaz. Dolambaçlı olur.  Sanki değilmiş gibi ama aslında bal gibi bir ortaklık ortaya konulabilir.

Nasıl olsa Bugün söylediklerinin yarın tam tersini yapmada mahirler. Emin olun 2021 Mart'ına kadar, her şey belli olacak.

Göreceğiz..

 

Yazarın Diğer Yazıları