AKP ile CHP arasında Gezi olayları tartışması

AKP ile CHP arasında Gezi olayları tartışması
Gezi olayları davasında 9 sanık hakkında beraat kararı ve tek tutuklu sanık olan Osman Kavala için verilen beraat kararı sonrası Meclis’te sert tartışmalar yaşandı.

Gezi Parkı olayları davasında verilen beraat kararları sonrası Meclis’te sert tartışmalar yaşandı. AKP Grup Başkanvekili Mehmet Muş, Gezi olayları hakkında ‘Vandalizm’ ve ‘Eşkıyalık’ tabirlerini kullanınca CHP’den sert tepki geldi.

AKP Grup Başkanvekili Mehmet Muş, Gezi için ‘Vandalizm, eşkıyalık’ deyince gerginlik çıktı. CHP Grup başkanvekili Engin Altay, “Gezi’ye eşkıyalık demek 30 milyona eşkıyalık demektir” karşılığını verdi.

Muş, Geziyle yargı kararına saygı duyduklarını ancak Gezi’yi “vandalizm” olarak gördüklerini belirterek “Hak arama iddiasıyla oradaki araçları yakmak, oraları dağıtmak bir hak arama yöntemi değildir, vandalizmdir” diye konuştu.

Bunun üzerine CHP’li Engin Altay, “Vandalizm” kavramının AKP ile yollarını ayıran Hüseyin Çelik’e ait bir kavram olduğunu vurguladı. Altay, “Asıl Vandalizm insanlar doğa ve çevre hassasiyetiyle Taksim Gezi Parkı’na çadır kurmuş, şiddete başvurmadan, tepki ve protesto hakkını kullanırken; insanların içinde uyudukları çadırların bile bile yakılmasıdır. Çadırları yakılan o insanlar, can havliyle kendilerini öldürmeye yönelmiş o insanlara saldırmaları devletin isteği ve tahrik etmesiyle yapılmıştır. Bir Vandal aranıyorsa Gezi Parkı’nda bunları yapan devlet görevlilerine bakacaksınız. Devlet buna göz yumuyorsa ki yumdu, AKP’nin devleti vandalizme tevessül etmiştir” diye konuştu.

'OTOBÜSLERİ YAKANLAR DA AJAN PROVOKATÖR'

Tartışmalar üzerine AKP’li Muş, Gezi için “’eşkıyalık” tabiri kullanarak, “Mahkeme böyle bir suç yoktur demiyor ki, somut delil olmadığı gerekçesiyle beraat kararı veriyor. 10 gün boyunca çadır mı yakıldı orada. Bu eşkıyalıktır, bizim meseleye bakışımız budur” diye konuştu.

CHP’li Altay ise Gezi’ye eşkıyalık demenin 30 milyona eşkıya demek olduğunu belirterek şu yanıtı verdi:

“Gezi sadece Taksim’de değildi. Ankara’da vardı, Sinop’ta da vardı. Gezi her yerde vardı. Gerçekten iyi niyetle, samimi bir çevre hassasiyetiyle başlayan bir hareketi kriminalize, terörize eden devlettir. Yüzüne maske takıp belediye otobüslerini yakanlar da ajan provokatörler olduğunu, polisin olduğunu Sayın Muş’ta iyi biliyor. Eşkıyalık sözünü Sayın Muş’a iade ediyorum.”