AKP İş Bankası'ndaki Atatürk hisseleri için plan değiştirdi. Diyanet'e de pay aktarılacak

AKP İş Bankası'ndaki Atatürk hisseleri için plan değiştirdi. Diyanet'e de pay aktarılacak
İktidar partisi AKP’de CHP’nin temsil ettiği İş Bankası’ndaki Atatürk hisseleri ile ilgili planlar değişti. Konu ile ilgili AKP Genel Merkezi’nde Hayati Yazıcı başkanlığındaki komisyonun çalışmaları sonuçlandıramadığı kaydedilirken, hisselerin hazineye devri için yeni anayasada mülkiyet ve miras haklarına yönelik bir düzenleme yapılacağı belirtildi. Hazineye devri durumunda hisselerin gelirinin bir bölümünün ise Diyanet İşleri Başkanlığı’na aktarılması da seçenekler arasında bulunuyor.

AKP İş Bankası'ndaki Atatürk hisseleri için plan değiştirdi. Diyanet'e de pay aktarılacak

Fatih ERGİN - YENİÇAĞ - Özel Haber

İktidar ile muhalefet arasında zaman zaman alevlenen İş Bankası’ndaki Atatürk hisseleri ile ilgili AKP yeni bir manevraya hazırlanıyor.

Atatürk’ün vasiyeti gereği CHP tarafından temsil edilen ve kar payının Türk Tarih Kurumu ile Türk Dil Kurumu’na aktarıldığı hisselerin hazineye devri için AKP’nin yeni anayasa üzerinden adım atacağı ifade edildi.

AKP Genel Merkezi’nde Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı başkanlığında kurulan komisyonun çalışmalarından sonuç alınamadığı kaydedilirken, yeni anayasada mülkiyet ve miras haklarına yönelik yapılacak bir düzenleme ile hisselerin hazineye devrinin gerçekleştirilmesi üzerinde durulduğu aktarıldı.

Söz konusu formülün üzerinde durulmasının sebeplerinden birinin de, yasa çıkarılıp Hazine''ye alınsa bile İş Bankası’ndaki hisselerin mahkeme tarafından tekrar CHP’ye iade edilme ihtimalinin bulunması olarak gösterildi.

AKP çevrelerinin aktardığına göre, hazineye devrinin ardından hisselerden elde edilecek gelirden Diyanet’e de pay aktarılmasının değerlendirildiği belirtildi.

AKP içerisinde bazı grupların, kanaat önderi olarak kabul gören bazı tarikat ve cemaat liderlerinin baskısıyla, "Kurtuluş Savaşı''nda Hindistan''daki Müslüman gruplardan gelen paranın bir bölümünün İş Bankası’nın kuruluşunda kullanıldığı” savından yola çıkarak, hisselerden Diyanet’e pay ayrımı yapılmasını savundukları öne sürüldü.

Devrinden ardından hisselerin karının büyük bölümünün Varlık Fonu''na aktarılmasına kesin gözüyle bakılıyor.

İlgili Haberler