Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Evren Devrim ZELYUT

Evren Devrim ZELYUT

AKP Lira'yı 1980-1990'lı yıllardan beter etti!

AKP Lira'yı 1980-1990'lı yıllardan beter etti!

AKP sürekli seksenler ve doksanlarda ülkenin ne kadar çaresiz ve zor durumda olduğu masalını anlatır. Peki Türk Lirası''nın o zamanki durumu ile şimdiki durumunu kıyaslasak karşımıza ne çıkar? Bu kıyaslamayı nasıl yapacağız? İşte bunun için Merkez Banka''mızın sitesine girelim ve önemli bir veri olan ''Reel Efektif Döviz Kuru''na bakalım.

"Nominal efektif döviz kuru, Türkiye''nin dış ticaretinde önemli paya sahip ülkelerin para birimlerinden oluşan sepete göre, Türk lirasının ağırlıklı ortalama değeridir. Ağırlıklar ikili ticaret akımları kullanılarak belirlenmektedir. Reel efektif döviz kuru ise nominal efektif döviz kurundaki nispi fiyat etkileri arındırılarak elde edilmektedir."

Merkez Bankası sitesinden aldığımız bu açıklamanın Türkçe tercümesi şu: Lira''nın dış ticaret yaptığımız ülkelerin paralarına göre değerini gösteren veriye, Reel Efektif Döviz Kuru diyoruz. Endeks değeri yukarı gidiyorsa Lira değer kazanıyor, aşağı gidiyorsa Lira değer kaybediyor demektir.

Bakın aşağıdaki grafiği BloombergHT sitesinden aldık. Editör arkadaşlar endeks değerini açık seçik yıllar bazında ortaya koymuşlar.

1988 yılında 64,2 olan değer 1994 yılında 67,3 olmuş. 2001 Krizi''nde değere bakın: 75

AKP endeksi almış 127,4''e kadar taşımış. Ama sonra ne olmuş? 2021 yılında o lanetle andıkları seksenler ve doksanlardan daha beter duruma getirmişler.

AKP''yi iktidara taşıyan 2001 Krizi dönemi ile şimdiyi kıyasladığımızda aklınıza hangi rakam geliyorsa an itibari ile ekonomi daha beter durumda. İşsizlik %7,8''den şimdi %20 üstüne çıkmış, enflasyon %29,7''den şu an %54 olmuş, toplam borç 283 milyardan 2,2 trilyon TL''ye çıkmış…

Grafiğin söylediği çok net: Lira değer kaybettikçe halkın alım gücü geçmişe göre çakılmış. Orta gelir yoksul, üst gelir ortaya kaymış. Peki bu tablo düzelir mi? Hayır. Çünkü AKP çoktan tercihini yaptı. Faizleri düşürerek Lira''yı güçsüz kılmaya devam edecek ve bunu yaparken de enflasyonu düşürmeden giriştiği işin çılgınlığını örtmek için Kur''an-ı Kerim''in kutsal sayfalarını mızraklarına takan Muaviye''nin askerleri misali dini değerleri de ağzından eksik etmeyecek.

Olan yine vatandaşa; size ve bana olacak…

Yazarın Diğer Yazıları