AKP - MHP ittifakında formül bulundu!

AKP - MHP ittifakında formül bulundu!
AKP ve MHP, ittifak çalışmasında sona yaklaşıyor. Yasal engelin kalkması için iki yasada değişikliğe gitme kararı alan Milli Mutabakat Komisyonunun iki hafta içinde ittifaka yönelik çalışmasını tamamlayıp liderlere sunması bekleniyor.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli 8 Ocak'ta yaptığı açıklamada, "MHP, Yenikapı ruhuyla hareket ederek Recep Tayyip Erdoğan'ı destekleme kararı alır" demişti, bir gün sonra AKP grubunda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bizler 7 Ağustos ruhunu yaşamakta kararlıyız ve yaşamaya devam edeceğiz" demişti.

CNN TÜRK muhabiri Ünal Kaya'nın özel haberine göre, bu açıklamaların ardından Cumhurbaşkanı ve milletvekili seçiminde ittifak için el sıkışan AKP ile MHP işbirliğini yerel seçimlere de taşıma hazırlığında. Yerelde ittifakın hayata nasıl geçeceği üzerindeki çalışma henüz tamamlanmadı. Ancak bazı seçenekler masada: Bunlardan en dikkat çekeni ise "çatı aday" formülü.

Bu kapsamda iki partinin, bir aday üzerinde uzlaşması ve onu ortak aday olarak göstermesi bekleniyor.

Formül hayata geçerse, AKP'li ve MHP'li seçmen, belediye başkanlığı için tek adaya oy verecek. Belediye meclis üyeliğinde ise tercihini kendi partisinden yana kullanabilecek. Partiler aldıkları oy oranına göre belediye meclisinde temsil edilecek.

Birlikte yapılması öngörülen Cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimine yönelik ittifakın nasıl gerçekleşeceği sorusu da yanıtını bulmak üzere.

CNN TÜRK'ün edindiği bilgilere göre, Siyasi Partiler Yasası 90. Madde ile Milletvekilli Seçim Yasası 16. Maddede değişiklik yapılacak ve ittifakın önündeki yasal engel ortadan kalkacak.

Seçime birlikte girecek partilerin tüzel kişiliği korunacak. Ancak "oy pusulasına kaç mühür basılacak?" sorusu şu an için yanıtsız.

Komisyon mesaisi sırasında, Cumhurbaşkanlığı seçiminde AKP - MHP ittifakının oy pusulasında nasıl yer alacağının da tartışıldığı ancak AKP'li ve MHP'li üyelerin son kararını vermediği öğrenildi.

Bu arada baraj ve seçim sisteminde de uzlaşıya yaklaşılmış durumda. Önümüzdeki hafta bu başlıkların da netleşmesi bekleniyor.

Öte yandan ittifak çalışmasının 2 hafta içinde tamamlanması ve liderlere sunulması planlanıyor.

İlgili Haberler