AKP ve CHP o parayı ödeyecek!

AKP ve CHP o parayı ödeyecek!
AYM'den AK Parti ve CHP'nin bazı harcamalarını kanuna aykırı buldu. İki parti hakkında mali denetimini yapan Anayasa Mahkemesi, yapılan masrafların hazineye ödenmesine karar verdi.

Anayasa Mahkemesi, 2011'deki parti amaçlarına uygun  olmayan harcamalar nedeniyle CHP'nin 307 bin 384 lira, Ak Parti'nin 272 bin 771  lira karşılığı mal varlığının Hazineye irat kaydedilmesine karar verdi.

Yüksek Mahkemenin, siyasi parti mali denetimlerine ilişkin kararı  Resmi gazete'de yayımlandı.

CHP'nin 2011 yılı kesin hesap incelemesinde "personele avans" adı  altında borç olarak verilen 213 bin 258 lira 28 kuruşun parti bütçesinden  karşılanması, Yüksek Mahkeme tarafından uygun bulunmayarak, bu tutarın Hazineye  aktarılması kararlaştırıldı.

Kararda, 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu'nun 72. maddesinde "Siyasi  partiler, üyelerine ve diğer gerçek ve tüzel kişilere hiçbir şekilde borç  veremezler." hükmünün yer aldığı belirtilerek, "Personele aylığından mahsup  edilmek üzere veya bir iş için avans verilmesi mümkündür ancak verilen avansın  miktarı ile takip eden aylık ödemesinden veya işin bitiminde mahsup edilip  edilmediği önemlidir. Personele avans uygulamasının yasal çerçevesinden  uzaklaştırılarak personele faizsiz kredi uygulamasına dönüştürülmesi, parti  kaynaklarının kanuna aykırı şekilde kullanılması anlamına gelmektedir." denildi.

Personele yıllık izin ücretleri arasında ödenen 28 bin 344 lira 85  kuruşun sosyal yardım ücretinin de yasaya uygun olmadığı ve Hazineye irat  kaydedilmesi gerektiği belirtildi.

Fatura aslı olmaksızın veya Vergi Usul Kanunu'na uygun düzenlenmiş  belge olmadan kaydedilen 35 bin 346 lira 13 kuruşluk harcamanın parti bütçesinden  yapılması da uygun bulunmadı.

Ayrıca, usulüne uygun belgelendirilmeyen 30 bin 435 lira 50 kuruşluk  kargo ve otel konaklama ödemesinin parti bütçesinden karşılanamayacağı  kaydedildi.

Böylece CHP'nin 2011 yılı kesin hesap incelemesinde, partinin  amaçlarına uygun olmayan ve parti tüzel kişiliği adına yapılmış harcama olarak  kabulü mümkün görülmeyen toplam 307 bin 384 lira 76 kuruş karşılığı mal  varlığının Hazineye irat kaydedilmesi kararlaştırıldı.

AK PARTİ'NİN MALİ DENETİMİ

AK Parti'nin 2011 yılı kesin hesap incelemesinde, partinin çeşitli  faaliyetlerine katılan gazeteci, yazar, sanatçı, konuşmacı, eğitimci, uzman gibi  kişilerden kendisine davetiye gönderilmeyen veya davetiyesi Yüksek Mahkemeye  sunulmayanların 9 bin 328 lira tutarındaki uçak bileti bedelinin parti  bütçesinden karşılanamayacağına ve bu meblağın Hazineye irat kaydedilmesine karar  verildi.

Anayasa Mahkemesi, bazı kişilere ait 3 bin 60 lira 12 kuruşluk  konaklama giderinin de usulüne uygun belgelendirilmediği gerekçesiyle Hazineye  aktarılmasını kararlaştırdı.

TC nüfus cüzdanı ile KKTC'ye giriş yapan seçmenlerin, KKTC'den  Türkiye'ye gelerek oy kullanabilmelerini sağlamak amacıyla kiralanan ulaşım  araçları için yapılan 260 bin 383 lira 36 kuruşluk harcama da Yüksek Mahkemece  uygun bulunmadı.

Bu tutarın da Hazineye devredilmesi gerektiği belirtilen Anayasa  Mahkemesi kararında, Anayasa ve 298 sayılı Kanun'da yurt dışı seçmenlerin  oylarını kullanmasını temin etmek için siyasi partilere görev verilmediği, bu  görevin Yüksek Seçim Kurulu ve Dışişleri Bakanlığı gibi devlet kurumlarına  verildiği, bu nedenle harcamanın siyasi partilerin amacına uygun düşmediği  kaydedildi.

Böylelikle AK Parti'nin 2011 yılı kesin hesap incelemesinde, partinin  amaçlarına uygun olmayan ve parti tüzel kişiliği adına yapılmış harcama olarak  kabulü mümkün görülmeyen toplam 272 bin 771 lira 48 kuruş karşılığı parti mal  varlığının Hazineye irat kaydedilmesine karar verildi.

Öte yandan, Anayasa Mahkemesi, MHP'nin 2011 yılı kesin hesap  incelemesinde parti tarafından gösterilen gelir ve giderlerin eldeki bilgilere  göre doğru, denk ve 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu'na uygun olduğuna karar  verdi.