AKP ve MHP öyle bir şeye ret verdi ki... Mansur Yavaş'ı isyan ettirdiler

AKP ve MHP öyle bir şeye ret verdi ki... Mansur Yavaş'ı isyan ettirdiler
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, "Halk sağlığı için acil" dediği eskiyen su borularının yenilenmesi için kredi talebi AKP ve MHP oylarıyla reddedilince, "Allah size muhtaç etmesin" diyerek tepki gösterdi.

Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi, Mansur Yavaş başkanlığında korona virüs salgını ve altyapı çalışmaları için gerekli kaynak kullanımı gündemiyle olağanüstü toplandı.

Mecliste, salgın nedeniyle işleri duran dolmuş ve otobüs esnafına gelir desteği sağlanmasına, belediyeye ödenecek kiralarının ertelenmesine, salgın nedeniyle yardıma muhtaç kalan ailelere ayni yardım yapılmasına ve belediyenin talep karşısında ilgili kurumlara koruyucu malzeme yardımı yapmasına karar verildi.

YAVAŞ'IN BORÇLANMA YETKİSİNE SINIRLAMA

Belediyenin, bütçesinin yüzde 10’unu geçmeyecek biçimde borçlanma kararını alması ve işlemlerin yürütülmesi için belediye başkanına yetki verilmesi maddesine ise, AKP ve MHP muhalefet etti. Yavaş’ın 750 milyon TL’yi bulabilecek borçlanma yetkisi, AKP ve MHP oylarıyla 100 milyon TL ile kısıtlandırıldı.

Yavaş, “Sınırlandırma kanunen mümkün değil, herkes yasal hakkını arayacak. Bunun bir siyasi sorumluluğu var. Otobüslerde, bilboardlarda, televizyonlarda daha önceki yıllarda kredilerin nasıl faizlerle verildiğini ziyadesiyle göreceksiniz" ifadeleriyle tepkisini gösterdi.

"25 MİLYONUN SAĞLIĞINI İLGİLENDİRİYOR"

Polatlı dahil 13 ilçede ilçesinin asbestli borularının değiştirilmesi ve Tatlar Arıtma Tesisinin iyileştirilmesi için ASKİ’nin 360 milyon TL kredi kullanma talebini içeren komisyon raporu bir kez daha reddedildi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, toplum sağlığına dikkat çekerek, finansman kaynağının kabul edilmemesine tepki gösterdi.

AKP ve MHP'nin tavrını "ipe un sermek" olan nitelendiren Yavaş, "Elimde daha önce ASKİ ve belediyeyle ilgili istenen kredi talepleri var. Onlarca defa alınmış. Hiçbirinde metraj istenmemiş. Metrajı verdik. Yaklaşık bedeli verdik. Tarım Bakanlığının Tatlar’daki tesislerin yetersiz olduğunu, 2010 yılından itibaren yapılması gerektiği halde yapılmadığını, zehir saçtığını, bunun da Polatlı’nın köyleri ile orada yetişen sebzeyi Ankaralı'nın yediği yönünde bir raporu var.

Biz de ODTÜ’ye rapor tutturduk, Tatlar Tesisi ne kadar gecikirse oradan akan suyun Sakarya’ya karıştığı uyarısı var. Rapor bir an önce yapın diyor. Sakarya’ya karıştıktan sonra zaman zaman su sıkıntısı olunca İstanbul da Sakarya’dan aldığı arıtılmamış suyu içmek durumunda kalıyor. Bu kadar acil bir konu." dedi.

Polatlı'daki boruların değiştirilmesinin bir diğer acil konu olduğunu ifade eden Yavaş, eski boruların sürekli patladığını anlattı.

Konunun Temmuz ayına ertelenmesine tepki gösteren Yavaş, "Ne zaman başlayacağız buna? Ne zaman bitecek? İnsanlar daha ne kadar devam edecek zehirli su içmeye? Gölbaşı’na yapacağımız hat da eskidi. Eğer bir patlarsa Gölbaşı tam 1 ay susuz kalır. Fantezi şeylere para yatırmıyoruz. Toplum sağlığıyla direkt alakası var. 25 milyon nüfusla alakası var" diye konuştu. Yavaş AKP ve MHP sıralarına "Allah size muhtaç etmesin" diye çıkıştı.