AKP ve MHP'nin üzüleceği anket

1973 yılında ODTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü'nden mezun olan Mehmet Günal Ölçer'in Polimetre şirketi tarafından yapılan 5 Ekim tarihli, "Bugün (2019-Ekim) veya zamanında (2023-Haziran) Genel Seçim yapıldığında siyasi partilerin beklenen oy oranları" başlıklı bilimsel çalışması çok önemli verileri ortaya koydu.

Bugün (2019-Ekim) veya zamanında (2023-Haziran) yapılacak Milletvekili Genel Seçiminde siyasi partilerin alacakları oy oranları, Türkiye geneli, iller, seçim bölgeleri ve ilçeler için ayrı ayrı hesaplandı.

++++++

tablo eknenecek

++++

AKP+MHP'nin oy oranlarındaki düşüş genel seçime göre şöyle:

2011-Haziran: % 62.8

2018-Haziran: % 53.5

2019-Ekim: % 47.2

2023-Haziran ayında yapılacak cumhurbaşkanı ve milletvekili seçiminde Cumhur İttifakı'nın alacağı toplam oy oranı % 40.7 olarak hesaplandı.

Bu araştırma, Cumhur İttifakı'nın her geçen gün oy kaybetmekte olduğunu yani AKP ve MHP oy oranlarındaki trendin aşağı yönünde olduğunu bilimsel olarak ortaya koyuyor.

İSTANBUL'DA DURUM:

İstanbul'da, 2011 Haziran'da yapılan Milletvekili Seçiminde % 58.8 olan AKP+MHP oy oranı, 2018 Haziran Genel Seçimlerinde % 50.7'e geriledi…

Bugün, İstanbul'da Milletvekili Seçimi olsa Cumhur İttifakı'nın (AKP+MHP) alabileceği oy oranı Polimer'in araştırmasına göre, % 45.0 olarak hesaplandı.

2023-Haziran'da Milletvekili Seçiminin zamanında yapılması durumunda ise İstanbul'da AKP+MHP oy oranı % 39.7 oranına düşüyor.

ANKARA'DA DURUM:

Ankara'da, 2011 Haziran'da yapılan Milletvekili Seçiminde % 63.8 olan AKP+MHP oy oranı, 2018 Haziran Genel Seçiminde Cumhur İttifakı olarak % 53.4'e geriledi.

Bugün, Ankara'da Milletvekili Seçimi olsa Cumhur İttifakı'nın (AKP+MHP) alabileceği oy oranı % 45.4 olarak hesaplandı.

Milletvekili seçiminin zamanında 2023-Haziran ayında yapılması durumunda Ankara'da Cumhur İttifakı'nın oy oranı % 37.3 olarak hesaplandı.

80 SEÇİM BÖLGESİNDE DURUM

Türkiye genelinde Cumhur İttifakı'nın (AKP+MHP) oy oranı azalmakta, 7 seçim bölgesinde artmaktadır.

Cumhur İttifakı'nın oy oranlarının artmakta olduğu iller Van, Hakkari, Şırnak, Siirt, Mardin, Bartın ve Tunceli'dir.

Bartın hariç bu illerin tümü son Genel Seçimde HDP'nin birinci olduğu illerdir.

SONUÇ:

Polimer şirketinin bilimsel araştırması şu gerçekleri ortaya açıkça koyuyor:

Cumhur İttifakı partileri AKP ve MHP'nin sürekli oy kaybetmekte oldukları anlaşılıyor.

Siyasi partiler için birinci amaç yeni anayasa düzenine göre, TBMM'de çoğunluğu sağlamak değil, Cumhurbaşkanlığı seçimini kazanmaktır.

Yapılacak bir erken seçimde AKP ile MHP işbirliğinin çıkaracağı Cumhurbaşkanı adayının seçimi kazanması çok zor görünüyor.

Cumhur İttifakı'nın Cumhurbaşkanı seçimini kaybetmesi olasılığı giderek artmaktadır.

Değerli okurlarım,

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin çöktüğünü bu araştırma ortaya daha net şekilde çıkarttı.

Cumhurbaşkanı yardımcısı Fuat Oktay tarafından sonuçlandırmak üzere olan tek adam rejimini revize etme yani aksaklıklarını giderme çalışmasının iki yeni adım getireceği kulislerde seslendiriliyor.

Birinci adım, Cumhurbaşkanı yardımcısı sayısının arttırılarak Erdoğan'ın çalışmasının ağırlığını AKP'ye vermesi çalışmasıdır.

Çünkü gerek Ali Babacan'ın gerekse Ahmet Davutoğlu'nun kuracağı partilerin AKP'yi her geçen gün daha çok parçaladığı gerçeğini Recep Tayyip Erdoğan'ın da gördüğüdür.

İkinci adım ise Meclis'e "Nöbetçi Bakan" atayarak bakanlar ile milletvekillerinin arasındaki kopukluğu giderme niyetidir

Kızılcahamam kampında Erdoğan'ı "Hiç olmadığı kadar kızgın" tavır içinde gördüğünü belirten deneyimli AKP milletvekili telefon görüşmemizde, "Son kamplarda görmediğimiz kadar moralsiz gördüm başkan Erdoğan'ı. Ancak zorlukları aşmak için büyük çaba içinde." diye konuştu.

Değerli okurlarım AKP'nin Kızılcahamam kampında kopan kızılca kıyameti dün ortaya koyarken milletvekillerinin en fazla emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) ile ilgili şikayetlerinin birinci sırada olduğunu yazdım.

Milletvekillerinin en fazla şikayet ettiği bakanın da Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak olduğunu vurguladım.

Damat Bakan Albayrak kamp biter bitmez milletvekillerinin inadına şu açıklamayı yaptı:

 "EYT gündemimizde yok, böyle bir çalışma da yok…"

İşte, AKP'deki çöküşün temelinde bu sorun vardır.

Millet istemekte, AKP milletvekilleri EYT sorununu çözmek istemekte ama damat bakan ile Cumhurbaşkanı Erdoğan karşı çıkmaktadır.

Milletten kopan parti, iktidarda kalamaz…

 

Yazarın Diğer Yazıları