AKP'de, Yıldırım için yeni plan

AKP'de, Yıldırım için yeni plan
Başbakan Yıldırım başkanlığında toplanan AKP MYK 21 Mayıs’da yapılacak Olağanüstü Kongre için hazırlıkları ele alınırken, Erdoğan Genel Başkan olduktan sonra Binali Yıldırım'ın parti içindeki konumu için de formül aradı.

ANKA’dan Besti Karalar'ın edindiği bilgilere göre; AKP, Binali Yıldırım için formülü buldu. MYK toplantısında 21 Mayıs’ta yapılacak Olağanüstü Kongre’de; yapılacak içtüzük değişikliği ile Yıldırım’ın, Siyasi İşlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı olmasına karar verildi. AKP, parti iç tüzüğünde yapacağı değişiklik ile grup başkanı ve Başbakanlık görevine devam edecek Binali Yıldırım için özel bir durum yaratacak. İçtüzük’te, Yıldırım’ın partinin 2. adamı olmasının sağlanacağı, ayrıca hükümet üyeliğinin, MYK’da yer almasına engel olan madde çıkarılacak. Yıldırım, Genel Başkan’dan sonra gelen, Siyasi ve Hukuk İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı olacak.

ENGEL KALDIRILACAK

AKP’nin mevcut iç tüzüğüne göre; “MYK; genel başkan, genel başkan yardımcıları ve genel sekreter ile TBMM parti grup başkanı ve grup başkanvekillerinden oluşan en üst icra kuruludur” hükmüne, ‘hükümet üyeleri' de eklenecek. Yapılacak değişiklik ile Başbakan Yıldırım da artık MYK üyesi olabilecek. Yıldırım kendisine verilecek özel statü sayesinde protokolde genel başkandan sonra ikinci isim olacak. Yani Erdoğan’ın yokluğunda MYK’ya da başkanlık edebilecek.

21 Mayıs’ta yapılacak iç tüzük değişikliği ile; “MYK Üyesinin Hükümet Üyeliği” başlıklı mevcut maddesi “MYK üyeliği ile hükümet üyeliği aynı kişide birleşemez. Bakanlar Kurulu üyeliğine atanan MYK üyesinin MYK üyeliğinden istifası zorunludur” hükmü çıkarılacak. Tüzüğün bu maddesinde değişiklik yapılarak, “Hükümet üyesi de MYK’nın doğal üyesi olacak” hükmü yazılacak. 

İlgili Haberler