AKP'den Erdoğan'ı yeniden aday yapma formülü!

AKP'den Erdoğan'ı yeniden aday yapma formülü!
AKP'de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın anayasanın "Bir kimse en fazla iki defa cumhurbaşkanı seçilebilir" şeklindeki hükmüne takılmadan yeniden aday olabilmesi için tek çare olarak erken seçim görülüyor.

Fatih ERGİN / YENİÇAĞ

İktidar partisinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın üçüncü kez cumhurbaşkanı adayı olabilmesi için tek formül olarak, Meclis'in erken seçim kararı alması öne çıktı. Anayasanın 101. maddesinde yer alan, “Bir kimse en fazla iki defa Cumhurbaşkanı seçilebilir” şeklindeki hükmün Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2023'te aday olmasına oluşturduğu engelin bu şekilde aşılması düşünülürken, erken seçime yönelik siyasi iklimin de kabine revizyonunun ardından oluşturulmasının planlandığı belirtildi.

2007'deki anayasa değişikliği ile getirilen ve “Bir kimse en fazla iki defa Cumhurbaşkanı seçilebilir” (md.101/2) şeklindeki amir hükme 2017'deki değişiklikte herhangi bir biçimde istisna getirilmemesini ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Ağustos 2014 ile Haziran 2018’de iki defa göreve seçildiğini belirten AKP'li bir yetkili, anayasanın açık ve herhangi bir ayrık düzenleme içermeyen amir hükmü gereği sayın Cumhurbaşkanımızın 2023'teki adaylığı önünde bir engel var. Bu engelin aşılması sadece TBMM'nin erken seçim kararı alması ile mümkün görünüyor" dedi.

AKP'li yetkili, "Cumhurbaşkanımızın kendisinin de erken seçim kararı alma yetkisi var ama görevdeki ikinci döneminde olduğu için bu durumda da adaylık engeli ortaya çıkıyor. Buna karşılık Meclis tarafından erken seçim kararı alınırsa, üçüncü kez adaylığının önünde bir engel kalmıyor" ifadelerini kullandı. Partili kaynak, bu tablo nedeniyle AKP olarak erken seçime muhtaç olduklarını kaydetti.