AKP'den İş Bankası için 'özel yasa' formülü

AKP'den İş Bankası için 'özel yasa' formülü
CHP tarafından temsil edilen İş Bankası’ndaki Atatürk hisselerinin Hazine’ye devri için AKP’nin oluşturduğu komisyon çalışmalarına başlarken, Adnan Menderes hükümeti dönemindeki gibi “özel bir yasa” üzerinde duruluyor.

CHP’nin İş Bankası’ndaki hisselerinin Hazine’ye devredilmesine ilişkin AKP’nin oluşturduğu komisyon, çalışmalarına başladı. İki haftalık bir çalışma takvimi öngörülürken, konu anayasa, bankacılık hukuku, uluslararası hukuk, medeni hukuk ve Siyasi Partiler Yasası çerçevesinde değerlendiriliyor.

Cumhuriyet'ten Emine Kaplan'ın haberine göre, komisyon 2 haftalık bir çalışmanın ardından bir rapor hazırlayarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunacak. Komisyonun çalışmasına göre AKP yönetimi de, hisselerin Hazine’ye devri konusunda bir yasal düzenleme getirilip getirilmeyeceğine karar verecek. Komisyon, nasıl bir formülle yasal düzenleme yapılacağı konusunda da seçenekli formüller ortaya koyacak. 

GÖRÜŞ BİRLİĞİ YOK

Komisyonda yapılan değerlendirmelerde bazı üyelerin, hisselerin devri konusunda hemen bir adım atılarak yasa değişikliği yapılması gerektiği belirtirken, bazı üyelerin de AYM’nin hisselerle ilgili daha önceki kararlarına dikkat çekerek mesafeli bir tutum sergilediği kaydediliyor. Komisyonda, kaygılarını dile getiren üyeler, “Eğer Anayasa Mahkemesi kararlarını hukuki olarak doğru ve yerinde kabul edersek bir düzenlemeyi nasıl açıklayacağız” görüşünü dile getiriyor. Bu teze karşılık ise AYM’nin zaman zaman birbiriyle çelişkili kararlar verebildiği, içtihat değişikliğine gidebildiği, bir yasa değişikliğinin sorunu çözebileceği değerlendirmesi yapılıyor. Bazı komisyon üyeleri ise “Özel bir yasa çıkarılması gerekir” görüşünü dile getiriyor. Hisselerle ilgili atılacak bir adımın partiye getirisinin ne olacağı da ayrıca değerlendiriliyor.

MENDERES’İN YASASI İPTAL

Adnan Menderes’in başbakan olduğu Demokrat Parti hükümeti döneminde Atatürk’ün vasiyetiyle bıraktığı hisseler dahil CHP’nin tüm mal varlığı, 14 Aralık 1953 tarihinde çıkarılan 6195 sayılı yasayla Hazine’ye devredilmişti. AYM, 1963 yılında “Kanun, mülkiyet hakkını tamamıyla yok eden bir durum yaratmış ve Atatürk’ün vasiyetini iptal etmiştir” gerekçesiyle anayasaya aykırı bulduğu yasayı iptal etmişti.