AKP’den seçim öncesi köprü cezası hamlesi

AKP’den seçim öncesi köprü cezası hamlesi
AKP’den YSK’nın kararı ile İstanbul’da yenilenecek seçim öncesi hamle geldi. Resmi Gazete’de yayınlanan kanun ile 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nden usulsüz geçişlere verilen idari para cezaları ödenmeyecek.

AKP’den 23 Haziran’da İstanbul’da yapılacak büyükşehir belediye başkanlığı seçimi öncesi yeni bir hamle geldi. Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren kanun ile 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nden usulsüz geçişlere verilen idari para cezaları ödenmeyecek. Ayıca 12 Haziran tarihini takip eden ikinci ayın sonuna kadar başvurulması halinde üçüncü ayın sonuna kadar ret ve iade edilecek.

Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yer alan bazı kanunlar ile 635 sayılı KHK’da değişiklik yapılmasına dair kanun, aynı zamanda, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nden kaçak geçiş yapanlara kesilen idari para cezalarının tahsilinden vazgeçilmesini de hükme bağladı.

Yasayla, 1 Ocak 2019’dan kanunun yürürlüğe girdiği tarih olan bugüne kadar araç sınıfları itibariyle geçmesi yasak olmasına rağmen 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nden geçenlere kesilen idari para cezası verilmeyecek. Bu şekilde geçiş yapanlara tebliğ edilmiş cezaların tahsilatından vazgeçilecek.

Söz konusu cezalar kapsamında bugüne kadar yapılan tahsilatlar 12 Haziran tarihini takip eden ikinci ayın sonuna kadar başvurulması halinde üçüncü ayın sonuna kadar ret ve iade edilecek.

Yasa kapsamında ayrıca, 16 yaş ve üzerindeki otomobil, panelvan, minibüs, otobüs, kamyonet, kamyon, TIR çekicisi cins araçların ihraç edilmesi veya hurdaya çıkartılmasına bağlı olarak aynı cins yeni bir aracın ilk iktisabında tahakkuk eden ÖTV’nin terkin edilecek üst sınırı 10 bin liradan 15 bin liraya çıkarıldı.