AKP'den Trump'a tam destek!

AKP'den Trump'a tam destek!
ABD'nin, İngiltere ve Fransa ile birlikte Suriye'ye düzenlediği saldırıya AKP'den tam destek geldi. Başbakan Yıldırım, saldırıya ilişkin "Bunu olumlu bir adım olarak görüyoruz. Ama kalıcı barış için daha fazlasına ihtiyaç var" ifadelerini kullandı.

ABD, dün gece İngiltere ve Fransa ile birlikte Suriye'deki hedefleri vurdu. Operasyona ilişkin önce Dışişleri Bakanlığı'ndan ardından Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, AKP Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal'dan açıklama geldi. Son olarak İstanbul Esenler'de partisinin ilçe kongresinde konuşan Başbakan Yıldırım, operasyonu olumlu bulduğunu söyledi. 

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: "MEMNUNİYET DUYUYORUZ"

Dışişleri Bakanlığı, Duma'daki kimyasal saldırının ardından Suriye rejimine karşı ABD, İngiltere ve Fransa'nın düzenlediği operasyonu "yerinde bir tepki" şeklinde nitelendirerek, "Rejim tarafından gerçekleştirildiği yönünde güçlü şüphe bulunan Duma saldırısı karşısında tüm insanlığın vicdanına tercüman olan bu operasyonu memnuniyetle karşılıyoruz." açıklamasını yaptı.

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, "Türkiye, 7 Nisan günü Duma’da çok sayıda sivilin ölmesine yol açan kimyasal silah saldırısına mukabil ABD, İngiltere ve Fransa'nın bu sabaha karşı Suriye rejimine karşı düzenlediği operasyonu yerinde bir tepki olarak görmektedir." ifadesine yer verildi.

"Rejim tarafından gerçekleştirildiği yönünde güçlü şüphe bulunan Duma saldırısı karşısında tüm insanlığın vicdanına tercüman olan bu operasyonu memnuniyetle karşılıyoruz." ifadesi kullanılan açıklamada, kimyasal silahlar dahil kitle imha silahlarıyla ayrım gözetmeksizin sivilleri hedef alan saldırıların insanlığa karşı suç teşkil ettiği belirtildi.

Açıklamada, 7 yılı aşkın süredir gerek konvansiyonel, gerek kimyasal silahlarla kendi halkına zulmeden Suriye rejiminin insanlığa karşı suçlar ve savaş suçları alanındaki sicilinin sabit olduğu, uluslararası toplumun vicdanında bu konuda şüphe bulunmadığı vurgulandı.

ÜNAL: "BİZE DE BİLGİ VERİLDİ"

AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Mahir Ünal, Suriye'ye yapılan saldırı hakkında açıklamalarda bulundu.

Ünal, "Saldırı kimyasal kullanımına ciddi uyarıdır. Zamanı dışında son bir haftadır böyle bir tepkinin gösterileceği hem İngiltere'nin hem Fransa'nın hem ABD'nin açıklamalarında görülüyordu. Bize de bilgi verildi." dedi.

KALIN: "HESAP VERMELİDİR"

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın Suriye'de yaşanan hava saldırısı ile ilgili yazılı açıklamada bulundu.

Kalın'ın açıklaması şu şekilde,

"Kimyasal silahların kullanılması uluslararası hukukun ihlâli ve bir insanlık suçudur. 7 Nisan günü Duma’da kimyasal saldırı gerçekleştirdiği anlaşılan Suriye rejiminin cevapsız bırakılması düşünülemezdi. Bu menfur saldırının sorumluları hesap vermelidir. Uluslararası toplumu, gelecekte yaşanabilecek kimyasal saldırıların engellenmesi konusunda birlik olmaya çağırıyoruz.

Öte yandan Sayın Cumhurbaşkanımızın ısrarla ifade ettikleri gibi kimyasal silahların oluşturduğu tehdit, Suriye’de yüz binlerce insanın konvansiyonel silahlarla öldürüldüğü gerçeğini değiştirmemektedir. Dolayısıyla yalnızca kimyasal silahların imhasına yönelik çabalar, bölgedeki istikrarsızlığı sonlandırmakta yetersiz kalacaktır.
Amaç, Suriye’deki savaşı sonlandırmak olmalıdır. 

Konvansiyonel ve kimyasal silahlarla yapılan tüm katliamların engellenmesi, Suriye’de siyasi çözümün bir an önce sağlanmasına bağlıdır. Bu çerçevede ulusararası toplumu, kimyasal ve konvansiyonel tüm silahlarla gerçekleşen ölümleri sona erdirecek kapsamlı bir siyasi stratejiyi hayata geçirmeye davet ediyoruz."

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN MAY İLE GÖRÜŞTÜ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İngiltere Başbakanı Theresa May'la telefonla görüştü. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile İngiltere Başbakanı May görüşmesinde, Suriye'deki son gelişmeler ele alındı.

Erdoğan'ın İngiltere Başbakanı May ile görüşmesinde, bölgede gerilimin daha fazla tırmandırılmamasının önemini vurguladığı kaydedildi.

BAŞBAKAN BİNALİ YILDIRIM'DAN AÇIKLAMA

Suriye'de düzenlenen hava harekatı hakkında açıklamalarda bulunan Başbakan Binali Yıldırım şunları söyledi:

Bugün bir operasyon düzenlendi. Bunu olumlu bir adım olarak görüyoruz. Ama kalıcı barış için daha fazlasına ihtiyaç var. Türkiye, bilinmelidir ki iç meseleleri kadar bölgedeki bütün sorunlara hakimdir. Gereken adımları atmaktadır. Dün BM'de onurumuz Kudüs için mazlumların gür sesi olduk. Bugün Doğu Guta'da, Duma'da yaşanan katliama karşı küresel barış çağrısı yapıyoruz.

ÇAVUŞOĞLU: ÇOKTAN MÜDAHALE EDİLMELİYDİ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Bugüne kadar çoktan müdahale edilmesi gerekiyordu. Esad görevde kaldığı için ve daha önce cezalandırılmadığı için tekrar tekrar kimyasal silah kullandı. Bu mesele sadece kimyasal silah meselesi değildi. Barış için çok yoğun çaba sarf ettik. En kilit ülke Türkiye oldu. Maalesef tüm anlaşmalara rağmen Doğu Guta'da da on binlerce insanı bu rejim öldürdü. Bu müdahale rejime yönelik. Umarım sonuç odaklı olmuştur. Kimyasal silahların yapıldığı merkezlerin hedef alındığı söylendi. Sivillerle ilgili bir açıklama henüz gelmedi. Bu rejimin artık Suriye'nin başında kalmaması gerekiyor" dedi.

 

İlgili Haberler