AKP'li Başkandan itiraf: "Yeni alınan hâkim ve savcılar eğitimsiz"

AKP'li Başkandan itiraf: "Yeni alınan hâkim ve savcılar eğitimsiz"
TBMM Adalet Komisyonu’nda hâkim ve savcı alımlarında 70 puan barajını yeniden getiren yasa teklifinin görüşüldüğü sırada AKP’li Komisyon Başkanı Köylü eğitim konusundaki yetersizliği itiraf etti

Hâkim ve savcı alımlarında 70 puan barajını yeniden getiren yasa teklifinin görüşülmesine TBMM Adalet Komisyonu’nda başlandı. Komisyon Başkanı, AKP milletvekili Hakkı Köylü, hâkim ve savcı adaylarına yeterli eğitim verilmeden atandıklarını kabul ederken, “Kafasına gözüne vurarak gidiliyor maalesef. Bazı kararları görüyoruz. Umarım üst mahkemede düzeltir” dedi. CHP milletvekilleri ise 70 puan barajının kaldırılmasından sonra yargıda siyasal kadrolaşma yaşandığı eleştirisinde bulundu. Teklif, komisyonda kabul edildi. Ceza Muhakemesi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yasa teklifinin görüşüldüğü Adalet Komisyonu’nda söz alan CHP milletvekili Turan Aydoğan, teklifin torba kanunla getirilmesini eleştirerek, muhalefin görüşünün alınmamasına tepki gösterdi. Komisyon Başkanı Hakkı Köylü, “Bunu bana değil teklifi getirenlere söyleyin. Teklifin hazırlıkları yapılırken muhalefetten birer temsilci de alınabilirdi” dedi.

Cumhuriyet'te yer alan habere göre, ‘Kadrolaşma yaratıldı’ Hâkim ve savcı alımlarında 70 puan barajının kaldırıldığını anımsatan Aydoğan, “Bu süreçte, siyasi bir kadrolaşma yaratıldı. AKP’nin siyasi kadroları yargıya intikal ettirildi. Yeteneksizler ordusu yargıya hâkim oldu. 40 puan alan kişiler hâkim ve savcı oldu. Bunlar yargıda katliam yapıyor” görüşünü kaydetti. Aydoğan, 40-50 puanla alınanların yeniden eğitilmesi gerektiğini belirterek, aksi halde bunun acısını ileride herkesin çekeceğini kaydetti. Bunun üzerine araya giren Komisyon Başkanı Hakkı Köylü, “Hâkim ve savcılar yeterli eğitime tabi tutulmadan atandıkları eleştirilerine katılıyorum. Kafasına gözüne vurarak gidiliyor maalesef. Bazı kararları görüyoruz. Umarım üst mahkemede düzeltir” dedi.

CHP Milletvekili Süleyman Bülbül, 70 puan şartı olmadan yargıya alınanların kaçının AKP teşkilatı üyesi olduğunu sordu. Bülbül, teklifle yazılı sınavın yüzde 60, mülakatın ise 40’lık kısmının alınmasını eleştirdi ve mülakat oranının düşürülmesini istedi. AKP Milletvekili Ali Özkaya, darbe girişiminden sonra 6 bin 728 yeni hâkim ve savcı alındığını açıkladı. Özkaya ayrıca 5 bin 400 hâkim ve savcıya eğitim verileceği bilgisini paylaştı. Adalet Bakanlığı Hukuk ve Mevzuat Genel Müdürü Hâkim Niyazi Acar, Hakkı Köylü’nün, Adalet Akademisinin tekrar açılıp açılmayacağına ilişkin sorusuna, “Bu yönde çalışmalar var. Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile çıkarılacak. Bugün yarın, eli kulağındadır” karşılığını verdi.