AKP’li belediyeden suya 4 ayda 2 zam!

AKP’li belediyeden suya 4 ayda 2 zam!
AKP'li Denizli Büyükşehir Belediyesi suya 4 ay içinde 2. defa zam yaptı. Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nde AKP’li ve MHP’li üyelerin oylarıyla kabul edilen düzenleme ile merkez ilçelerde yüzde 20, ilçelerde yüzde 25 zam yapıldı.

Serkan TALAN / YENİÇAĞ

Denizli Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nde 2020 bütçesinin görüşmeleri sırasında suya yüzde 20 zam yapıldı. AKP’li ve MHP’li üyelerin oylarıyla kabul edilen düzenleme ile Yeni yılda geçerli olacak kararla Merkezefendi ve Pamukkale'de suyun metreküpü konutlarda 3.5 liradan 4 lira 20 kuruşa, diğer ilçelerde 2 lira 40 kuruştan 3 liraya yükseldi. Ücretlerin belirlendiği su kullanım dilimleri de yeniden düzenlendi, ilk dilim 15 tondan, 12 tona çekildi.

AKP VE MHP’NİN OYLARIYLA GEÇTİ

Denizli Büyükşehir Belediyesi’nde süren 2020 yılı bütçe maratonunda DESKİ’nin bütçesi görüşüldü. Görüşmelerde yıl başından geçerli olmak üzere su fiyatlarına zam geldi.

Yıl başından itibaren geçerli olacak düzenleme ile  merkez ilçelerde yüzde 20, ilçelerde yüzde 25 zam yaptı. Yeni yılda geçerli olacak kararla Merkezefendi ve Pamukkale'de suyun metreküpü konutlarda 3.5 liradan 4 lira 20 kuruşa, diğer ilçelerde 2 lira 40 kuruştan 3 liraya yükseldi. Söz konusu düzenleme, AKP’li ve MHP'li 45 üyenin 'Evet', İYİ Parti ve CHP'li 23 üyenin ret oyuyla geçti.

Öte yandan, Denizli Büyükşehir Belediyesinin bütçesi 772 milyon 220 bin lira, DESKİ'nin bütçesi de 443 milyon lira olmak üzere toplam 1 milyar 215 milyon 220 bin lira olarak belirlendi.

1 Ocak'tan itibaren geçerli olacak yeni tarifeye göre tarifeyle Pamukkale ve Merkezefendi'de içme suyunun tonu konutlarda yüzde 20 artışla 3.5 liradan 4 lira 20 kuruşa, diğer ilçelerde yüzde 25 artışla 2 lira 40 kuruştan 3 liraya yükseltildi. 13-25 ton aralığında suyun tonu 7 lira 10 kuruş olarak belirlenirken, 26-500 ton arasında 10,501-1500 ton arasında da 17 lira 30 kuruş oldu. İşyerlerinin su tarifelerinde de yüzde 20 oranında zam yapıldı.

4 AY İÇİNDE 2 ZAM

Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin su fiyatlarına 2 defa zam yapması dikkat çekti. Temmuz ayında yüzde 20’lik artış sonrası 2020 yılı için bir zam daha geldi. 31 Mart seçimleri öncesinde zam yapmama sözü veren Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan’ın yeni zam hamlesi büyük tepki çekti.

İYİ PARTİ VE CHP’DEN ZAMMA TEPKİ

Merkezde 20, ilçelerde 25 Su tarifelerinin ikinci kez artırılmasına muhalefet partilerin üyeleri tepki gösterdi. CHP Grup Başkanvekili Erhan Türkmenoğlu, içme suyu tarifelerinin 16 Temmuz'da yenilendiğini belirterek, "Vatandaşın içinde bulunduğu ekonomik sıkıntı göz önünde bulundurulduğunda kamusal hizmetlerden mümkün olduğunda ücret alınmamalı. Merkezi hükümetin 2020 yılı enflasyon hedef yüzde 8.5 olarak açıklandı. Ayrıca memura yüzde 4 ve enflasyon oranında ücret artışı veriliyorsa su zammı daha düşük olmalıydı" dedi.

İYİ Parti adına söz alan Zafer Kocaman da, fiyat tarifelerinde indirim beklerken zamla karşılaştıklarını söyledi.

BAŞKAN ZOLAN: “ÜÇ YILDIR ZAM YAPMADIK”

Maliyet yüksek Eleştirilere yanıt veren Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan ise, bir metreküp suyun maliyetinin 5 lira 59 kuruş olduğunu, üç yıldır artış yapmadıklarını söyleyerek, "Suyun metreküpünü 3.5 liradan veriyoruz. Maliyet ile tarife arasındaki makas giderek açılıyor. Su maliyetindeki artışı vatandaşa yansıtmamak için 3 yıl artış yapmadık. Her yıl yüzde 10-15 artış yapsaydık bugün tarife 5 liraya yakın olurdu. Fiyat artışı yatırım yapmak ve susuzluk çekmemek içindir" dedi.

5 yılda 5 milyon 300 bin metre içme suyu, kanalizasyon ve yağmur suyu hattı döşediklerini söyleyen Zolan, " Bu rakam; Denizli'den Çin'e kadar altyapı hattı döşemişiz demektir. Bugün şehrimizde musluğumuzdan yeni doğmuş bebeğe iç irilebilir nitelikte su kalitesine sahibiz. Suyumuzu koruyarak insanlarımıza temiz, sağlıklı ve verimli bir şekilde ulaştırmaya devam etmek için yatırımlarımızı sürdüreceğiz" diye konuştu.

YASİN ÖZTÜRK: “VATANDAŞTAN KORKMUYORSUNUZ, BARİ ALLAH’TAN KORKUN”

İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk, su zammına sert tepki gösterdi. Yazılı açıklama yapan Öztürk şu ifadeleri kullandı:

"31 Mart yerel seçiminden önce seçim vaadi olarak; bu yıl suya zam yok diye söz verenler, köprüyü geçtikten sonra, önce Temmuz 2019'da zam yaptılar. Şimdi de 2020 için su tarifelerini yeniden revize etme bahanesiyle bir daha zam yaptılar. Ayrıca ilave şark kurnazlığı yaparak ilk dilimi, kademeyi 0-15 metreküpten. 0-12 metreküpe düşürerek yüzde 25 gizli zam yaptılar ve vatandaşın 3 metreküp suyunu daha çaldılar. Zamma "evet" diyen meclis üyelerini ve Belediye Başkanı Osman Zolan'ı vatandaşlarımıza ve Allah'a havale ediyorum. Vatandaştan korkmuyorsunuz bari Allah'tan korkun."