AKP'li belediyeler faize çalışmış

AKP'li belediyeler faize çalışmış
YErel seçim tartışmaları devam ederken, AKP yönetimindeki belediyelerin faiz harcamaları dikkat çekti.

AKP'nin yönettiği büyükşehir belediyelerinin 2019 bütçe giderlerinden AKP hükümetinin yaptığı gibi faize büyük bir pay ayrıldığı ortaya çıktı.

Başta İstanbul, Ankara, Kocaeli, Bursa ve Antalya gibi şehirler olmak üzere büyükşehirlerin bütçe giderler kısmına yansıyan faiz giderlerinin büyük bir orana sahip olduğu görüldü.

Milli Gazete'de yer alan habere göre, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı bütçe giderler cetvelinde 2019 yılında 23 milyar 800 milyon tl harcama yapacağını duyurdu.

Bu harcamalar içinde faize ise 1 milyar 114 miyon 507 bin tl aktarılacağı belirlendi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı, bütçe giderlerin toplam payı içerisinde faize giden pay bütçenin yaklaşık yüzde 5'ine denk geliyor. 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin faiz gideri Kocaeli'nin yıllık yapmış olduğu toplam bütçenin 3 katı, Ankara'nın 4 katı, Antalya'nın 3 katı, Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin ise 3 katı büyüklüğünde bir paya sahip olduğu görüldü.

ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ DE FAİZ BATAĞINDA

Ankara Büyükşehir Belediyesi, AKP'nin yönetiminde iken 2 milyar 569 milyon 450 bin 178 tl'lik bütçe gider çalışması yapıldı.

Yapılan bütçe gider çalışmasına göre faize 2019 yılında ödenmesi planlanan miktarın 215 milyon tl olarak kararlaştırıldı.

Faize ayrılan bütçenin toplam giderler içerindeki payının yaklaşık yüzde 9 olduğu kaydedildi. Öte yandan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nın toplam borcunun ne kadar olduğu da kamuoyu tarafından merak ediliyor.

KOCAELİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi de 2019 bütçe giderlerini belirlerken faize 376 milyon tl bütçe ayırdığını duyurdu.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi 2019 yılında 3 milyar 390 milyon tl bütçe yaptığını duyururken yapılan bütçenin yaklaşık yüzde 10'unun faize gidececeği kaydedildi. Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nın bu yönetim anlayışıyla tefecilere hizmet ettiği ortaya çıktı.

Aşağıda 04 kodlu sıralamada Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin 2019 yılından vereceği faiz miktarı belirtilmiştir.

BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BORÇ BATAĞINDA

Faizle ilgili benzer bir faiz sorunun yaşandığı şehirlerden bir diğeri ise Bursa Büyükşehir Belediyesi oldu.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı 2019 yılı bütçesi için 2 milyar 300 milyon tl'lik gider yapacağını duyurdu.

AKP'li Bursa Büyükşehir Belediyesi 2019 yılı içerisinde faize 192 milyon tl ödeyeceğini kararlaştırdı. Bursa Büyükşehir Belediyesi yine izleyen 2020 yılı için 211 milyon tl, 2021 yılı için ise 232 milyon tl faize ödeme yapacağını duyurdu.

ANTALYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ DE FAİZE ÇALIŞMIŞ

AKP'nin 31 Mart yerel seçimlerinde kaybettiği illerin başında gelen Antalya Büyükşehir Belediye Başkanlığı 2019 yılı için 3 milyar 410 milyon bütçe harcaması yapacağını duyurdu.

Borç batağında olduğu bilinen Antalya Büyükşehir Belediye Başkanlığı 2019 yılı faiz giderleri için ise 157 milyon 134 bin tl pay ayırdığını açıkladı.

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nın resmi internet istesinde yayınlanan tabloda faize AKP'li diğer belediyeler gibi büyük bir pay ayrıldığı ortaya çıktı.

İlgili Haberler