AKP’li Derince Belediyesi’nden adrese teslim ihale

AKP’li Derince Belediyesi’nden adrese teslim ihale
Derince Belediyesi, ilçenin en önemli dinlenme ve eğlence merkezi olan Harikalar Sahili için gerçekleştirdiği ihaleyi kendi iştiraki olan şirkete verdi. Belediyenin iştiraki olan Yelken A.Ş, ihalede teklif veren tek şirket olurken, kiralanan yapıların tamamının tek ihalede verilmesi tepki çekti.

Serkan TALAN / YENİÇAĞ

Kocaeli’nin Derince İlçesi’nde gerçekleşen ihale büyük tepki çekti. AKP’li Derince Belediyesi, gerçekleştirdiği ihalede İçerisinde restoran, kafe, çay bahçesi, büfe, tuvalet, oyun ve eğlence yerlerinin bulunduğu Harikalar Sahili’ni kiraya verdi. İhaleye sadece belediyenin iştiraki olan Yelken A.Ş. katılırken, CHP ilçe başkanlığından söz konusu ihaleye sert tepki geldi.

Derince Belediyesi, Harikalar Sahili için gerçekleştirdiği ihalede aylık 50 bin TL muhammen bedel belirlemişti. Harikalar Sahili'nin 5 yıllık toplan kira bedeli ise 3 milyon TL ve geçici teminat 90.000 TL olarak belirlendi.

ADRESE TESLİM İHALE

Derince'nin önemli dinlenme ve eğlence merkezi olan Harikalar Sahili'nde bulunan iş yerlerinin tek tek ihaleye çıkarılması yerine bir bütün olarak ihaleye çıkarılması tepkilere neden oldu. İhaleye yalnızca belediyenin yan kuruluşu olan Yelken A.Ş'nin katılacağı ise günler öncesinden konuşulmuştu. Derince Belediyesi'nin Harikalar Sahili'ni bir bütün olarak ihaleye çıkarması, istediği kişilere, istediği iş yerlerini, ihalesiz bir şekilde sözleşme yaparak vermenin formülü olarak görülüyordu.

Derince Belediyesi CHP meclis Üyesi Yılmaz Filiz, yaptığı açıklamada söz konusu ihalenin takipçisi olacaklarını belirterek, "Eylül ayındaki meclis toplantısında ihaleyi Yelken A.Ş.'nin alacağını söylemiştik. Belediye Başkanı Zeki Aygün, bizi falcılıkla suçlamıştı. İhale yapıldı ve ihaleyi Yelken A.Ş. aldı. Demek ki, falcı değilmişiz, geleceği görmüşüz. Derince Belediyesi'ne ait Yelken A.Ş., Harika Sahili'ndeki işletmeleri, seçim öncesi kimlere söz verdiyse, onlara verecek diye duyumlar alıyoruz. Bu işin takipçisi olacağız" dedi.

CHP Derince İlçe Başkanı Nihat Değer de Harikalar Sahili ile ilgili ihaleyi tepki gösterdi. İhalenin adrese teslim verildiğinin altını çizen Değer, yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Derince Belediyesinde bugün önemli bir kiralama ihalesi gerçekleştirildi. İçerisinde restoran, kafe, çay bahçesi, büfe, tuvalet, oyun ve eğlence yerlerinin bulunduğu Harikalar Sahili kiraya verildi. Derince Belediyesi Encümen Salonu'nda gerçekleştirilen ihaleye, bir tek, yine belediyenin iştiraki olan Yelken A.Ş. katıldı ve ihaleyi Yelken'e verildi. 5 yıllığına kiralanacak Harikalar Sahili için aylık 50 bin TL muhammen bedel belirlenmişti. Harikalar Sahili'nin 5 yıllık toplan kira bedeli ise 3 milyon TL ve geçici teminat 90.000 TL olarak belirlendi. Yelken Cafe’nin  5.576 metre kare ve ihale bedeli 101.000 TL. Harikalar sahili 94.958 metre kare ihale bedeli 51.000 TL.”

DİYET Mİ ÖDENDİ?

“Yelken A.Ş.peşkeş çekilerek ihale parça parça kendi istediklerine istedikleri bedelden verilerek birilerine diyet ödeyecekler. Buradaki ihale kamu yararı gözetilerek yapılmış olsa açık arttırmayla başka iştirakçilerinde katılımı ile rekabet gücünü arttırarak kamunun daha fazla kar etmesi sağlanabilirdi. Bu ihalenin amacı sadece belediye ve kamunun malı olan Harikalar Sahili belediye başkanı ve ya AKP ye yakın kişilere diyet ödemek için yapılmıştır. Adrese teslim ihale ile birilerine diyet ödemesi yapılmıştır.”