AKP'li Miroğlu: "Barzani'nin Kürdistan referandumuna gösterilen tavır hataydı"

AKP'li Miroğlu: "Barzani'nin Kürdistan referandumuna gösterilen tavır hataydı"
AKP Mardin Milletvekili Orhan Miroğlu, Peşmerge başı Barzani yönetiminin düzenlediği sözde 'Bağımsız Kürdistan' referandumuna yönelik, Türkiye'nin gösterdiği tavrın yanlış olduğunu söyledi.

AKP Mardin Milletvekili Orhan Miroğlu Gazete Habertürk'ten Kübra Par'ın sorularını yanıtladı. Gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Miroğlu, bölgedeki gelişmelere de değindi. 

Türkiye'nin Barzani'ye karşı gösterdiği tavrı yanlış bulduğunu ifade eden Miroğlu, "Şimdi bu hatadan yavaş yavaş dönüleceği kanaatindeyim. Muhafazakâr Kürt dünyasına kapalı bir Türkiye, Ortadoğu’da eli kolu bağlı hale gelebilir" diye konuştu.

İşte o açıklamalar:

‘BARZANİ’YE KARŞI TAVIR, KÜRT SEÇMENDE KIRGINLIK YARATTI’

Barzani’nin bağımsızlık referandumu sırasında Türkiye’nin verdiği reaksiyon, Kürt seçmende bir kırgınlık yarattı mı?

Evet, bir kırgınlık yarattı ama bu telafisi olan bir kırgınlıktır. Bu yönde de önemli adımlar atıyoruz. Bir kere, uçak seferleri yeniden başladı. Artık Barzani’nin Putin’le bile görüşmeye başladığı bir süreçte, Türkiye, Kuzey Irak’a kapılarını kapatmamalı. Kuzey Irak yönetiminin burada 2 bürosu vardı. Kuzey Irak’tan gelen Irak vatandaşlarının Avrupa’ya, başka ülkelere gidişlerini, buradaki sağlık problemlerini çözmekle uğraşan bürolardı. Bunların açılması seçim öncesi son derece iyi olacaktır. Kuzey Irak’taki doğal zenginlik kaynakları ve benzeri ticari imkânların karşılıklı olarak kullanılması da Türkiye’nin milli çıkarlarına uygundur diye düşünüyorum.

Peki, seçimde Barzani’ye verilen reaksiyondan dolayı Kürt seçmen AK Parti’yi cezalandırır mı?

Hayır, öyle bir şey olmaz. Çünkü bu geçici bir reaksiyon oldu. Erbil, Ankara’ya mecbur ama Ankara da Erbil’i gözden çıkaramaz.

Peki, AK Partili kimliğinizden bağımsız olarak bağımsızlık referandumu sürecinde Barzani’ye karşı olan tavrın Türkiye açısından hata oldu­ğunu düşünüyor musunuz?

Evet, hataydı. Zaten söylediklerimizden bu çıkıyor. Şimdi bu hatadan yavaş yavaş dönüleceği kanaatindeyim. Muhafazakâr Kürt dünyasına kapalı bir Türkiye, Ortadoğu’da eli kolu bağlı hale gelebilir. Arka bahçemizdeki Kürtler ile dostane ilişkiler kurmak Türkiye’nin milli çıkarlarına uygundur.

İlgili Haberler