AKP'li şirketten bir ÇED raporu daha

AKP'li şirketten bir ÇED raporu daha
Kanal İstanbul projesi için hazırlanan ÇED raporunda çevre ve ekolojik dengeden bahsetmeyen Çınar Mühendislik, “Afşin-Elbistan B Termik Santrali’nin Depolama Sahası Projesi”nin de ÇED raporunu hazırlayacak.

Son dönemlerin en büyük tartışma konusu olan Kanal İstanbul için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu hazırlayan  Çınar Mühendislik ve Müşavirlik şirketi, Maraş’taki “Afşin-Elbistan B Termik Santrali” için de ÇED raporu hazırlayacağı öğrenildi.

Elektronik Kamu Alımları Platformu’nda (EKAP) yer alan bilgiye göre, Kanal İstanbul Projesi ÇED Raporu’nda hiçbir çevre sorununa değinmeyen şirket, kirliliği ile tepkileri üzerine çeken termik santralın ÇED raporu hazırlama ihalesini de kazandı.

İHALE AÇILDI

BirGün gazetesinden İsmail Arı’nın haberine göre, Elektrik Üretim A.Ş. Genel Müdürlüğü (EÜAŞ) Satın Alma ve Malzeme Yönetimi Daire Başkanlığı, 19 Eylül tarihinde “Afşin-Elbistan B Termik Santrali Kül ve Cüruf Düzenli Depolama Sahası Projesi Çevresel Etki Değerlendirmesi Raporunun Hazırlanarak ÇED Olumlu Kararının Alınması İşi” başlığıyla ihale açtı.

Toplamda iki şirketin katıldığı ÇED raporu hazırlama ihalesi için 169 bin TL’lik teklif veren Çınar Mühendislik ve Müşavirlik Şirketi ihaleyi kazandı. EÜAŞ ile şirket arasında 2 Ekim tarihinde de sözleşme imzalandığı açıklandı. Sözleşmede yer alan bilgilere göre, şirketten 30 Eylül 2020 tarihine kadar ÇED raporu hazırlaması ve ÇED olumlu kararı alınması istendi.

“BELLİ Kİ HÜKÜMET YANLISI BİR ŞİRKET"

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Maraş Milletvekili Ali Öztunç, yaptığı açıklamada, “Belli ki bir şirket bulmuşlar ve bu şirkete ne isterlerse yaptırıyorlar. Belli ki bu şirket, hükümet yandaşı bir şirket. Afşin’de yaşanan sıkıntılar ortada, A Termik Santralı’nda yaşanan sorunlar ortada. Şimdi oraya bu iki santralın dışında bir de C Termik Santralı’nı yapmak istiyorlar. Biz bu termik santralların yaydığı çevre kirliliğinden ve yaşanan ölümlerden artık bıktık” ifadelerini kullandı.

YOLSUZLUKTAN YARGILANMIŞTI

Skandal ÇED raporu hazırlayan Çınar Mühendislik’in sahibi Selahattin Hacıömeroğlu, geçtiğimiz yıllarda da Biga Enerji Elektrik Üretim A.Ş.’nin yönetim kurulu başkanlığında şirket olarak kendi santralı da dahil Gelibolu Yarımadası’nda planlanan birçok santralın ÇED dosyasını hazırlamıştı.

Şirketin hazırladığı ÇED raporları arasında çok sayıda ağacın kesildiği Kuzey Marmara Otoyolu Projesi de yer alıyor.