AKP’li vekilden Adalet Bakanı’na büyük tepki çeken teklif 

AKP’li vekilden Adalet Bakanı’na büyük tepki çeken teklif 
Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün Meclis’te yargı reformuyla ilgili milletvekilleriyle yaptığı görüşmede AKP’den büyük tepki çeken bir öneri geldi. AKP’Lİ Osman Nuri Gülaçar’ın Bakan Gül’den çocuk yaşta evlilikler nedeniyle hapiste olanlarla ilgili düzenleme yapılmasını talep etti. Gülaçar’ın talebine CHP’den sert tepki geldi. 

Birgün gazetesinde yer alan habere göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘reform’ söyleminin ardından Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, TBMM’de ‘yargı reformu’ turuna çıktı. Gül, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu ile Adalet Komisyonu toplantılarına katılarak milletvekillerinin önerilerini dinledi. 

Muhalefet milletvekilleri, özellikle düşünce suçlarına dönük düzenleme talebinde bulunurken AKP milletvekili Osman Nuri Gülaçar ise ‘çocuklarla evlenenlerin mağduriyetinin giderilmesini’ istedi. Bakan Gül’e talebin nedenlerini anlatan Gülaçar, kamuoyunda böyle bir beklenti olduğunu öne sürdü. AKP’li Gülaçar, “Kamuoyunun bizden beklentisi olarak genç yaşta evlilik yapanların artık sorunlarının bitirilmesi noktasında, özellikle sayın bakanımızdan istirhamımız bu konunun gündeme getirilip bu işin de çözülmesidir çünkü çok fazla mağdur aile söz konusu” dedi. 

ÇOCUĞUN NİTELİKLİ İSTİSMARI! 
 AKP’li Gülaçar’ın, kamuoyunda böyle bir beklenti olduğunu öne sürmesine CHP’li Alpay Antmen tepki gösterdi. TBMM Adalet Komisyonu Üyesi Antmen, BirGün’e yaptığı açıklamada, “Çocuk gelin olmaz, çocuğun nitelikli cinsel istismarı olur. Kimse çocukları ve evlilik müessesini yan yana getirmeyi aklından geçirmesin” diye konuştu. 

Böyle bir öneriyi AKP’nin sık sık gündeme getirdiğini vurgulayan Antmen, “Daha önce AKP’li kadın milletvekilleri de bu konuya karşı çıktı. Bu düzenlemeye cesaret edemeyeceğini düşünüyoruz. Eğer bunu düşünürlerse siyaset üstü olarak mücadelemizi ederiz” ifadelerini kullandı. 
 
SORUN UYGULAYICILAR 
 Yargıda olması gereken reformu da anlatan Antmen, “Parlamenter demokratik sisteme geçilmesi, Anayasa Mahkemesi’nde (AYM) ve Hâkimler ve Savcılar Kurulu’nda (HSK) siyasetin devre dışı kalması ve bağımsız hale gelmesi yeterlidir. Aslında yargının en büyük sorunu, mevzuat değil uygulayıcılardır. Zihniyet değişmeli, hâkimler mesleğe alınırken yapılan mülakatlar, kamera kaydıyla yapılmalıdır” diye kaydetti.