"Türkiye mültecilerin cazibe merkezi" diyen AKP'li Nergis: Bunlar yabancı değil, bizim din kardeşimiz

"Türkiye mültecilerin cazibe merkezi" diyen AKP'li Nergis: Bunlar yabancı değil, bizim din kardeşimiz
Mülteci sorununa ilişkin konuşan AKP’li Hülya Nergis, Türkiye’nin mültecilerin ‘cazibe merkezi’ olduğunu belirterek, “Demografik yapıları bizimle aynı. Bugün bunları çok yabancıymış gibi de kabul edemeyiz, bizim din kardeşimiz” dedi.

AKP Kayseri Milletvekili Hülya Nergis, Kontv''de katıldığı programda gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Nergis, mültecilerle ilgili, “Türkiye büyük bir ülke ve coğrafyası bakımından da bir geçiş bölgesi. Türkiye tabii ki bu mültecilerin hem bizzat cazibe merkezi hem de bir uğrak yeri. Yani buradan geçenler var, buraya gelmek isteyenler var” dedi.

Nergis, şunları söyledi:

“Bütün dünyada savaş var, akan kan var. Dolayısıyla bir göç, hareket var. Bu hareket Türkiye''yi de etkiliyor ve ilgilendiriyor. Suriye''de yaşanan iç savaştan kaynaklı, Esad''ın zulmünden kaçanların bir kısmını biz kabul ettik. Bir milyona yakın insan geri döndü, bir kısmı Avrupa''ya geçti, bir kısmı da Türkiye''de ikamet ediyor. Ama tarihe baktığınız zaman Suriye ve Irak, Osmanlı toprağıydı. Orada yaşayanların demografik yapıları bizimle aynı. Orada da Türkler, Kürtler, Araplar yaşıyor. Bizim güney bölgemizde de Türkler, Kürtler, Araplar yaşıyor. Tarihsel olarak düşündüğünüzde bunlarla tarihsel bir akrabalığımız var. Halep''ten, Şam''dan gelip Çanakkale''de savaşanlar var. Bunları görmezden gelemeyiz. Bugün bunları çok yabancıymış gibi de kabul edemeyiz, bizim din kardeşimiz.

"GÜNEY İLLERİMİZDE CİDDİ BİR SIKINTI VE KAOS ORTAMI DOĞMADI"

Suriyelilerin güvenli bölgelere geri gönderilmesi adına hükümetin ciddi bir çalışma yürüttüğünü öne süren Nergis, şöyle konuştu:

“Orada bir güvenli yaşam alanı oluşturup gelen mültecileri tekrar gönderilmesi için ciddi bir çalışma var. Kurulan briket evlerden yapılan yerleşim bölgeleri var. Hükümetimiz çok yönlü çalışıyor ve insani olanı yapıyor. Aslında biz bu Suriye''den gelenlerle alakalı insani anlamda bir fedakarlık yaptık, halkımız da fedakarlık yaptı. Güneydeki illerimize Kilis''e, Gaziantep''e, Kahramanmaraş''a, Hatay''a baktığınız zaman ciddi anlamda Suriyeli mülteci barındırıyor. Orada ciddi bir sıkıntı ve kaos ortamı da doğmadı.”

“’SURİYELİLER OLMASAYDI İŞİMİZ ÇOK ZORDU'' DİYORLAR"

Türkiye''ye gelen mültecilerin bazılarının getirdiği sermayeyle istihdam yarattığını bazılarının ise küçük ölçekli işletmelerde çalıştığını kaydeden Nergis, “Gelip istihdam yaratanlar var, gelip Türkiye''de çalışanlar var. Orta ölçekli, küçük ölçekli işletmelerde, ciddi anlamda Suriyeli iş bulabiliyor, çalışabiliyor. Nitekim işverenlerden duyuyoruz; ‘eğer Suriyeliler olmasaydı işimiz çok zordu, biz çalıştıracak eleman bulamazdık diyorlar'' Bunu geniş kapsamlı, çok yönlü düşünmek lazım” ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler