AKP'li Yavuz: "Mevcut belediye başkanlarımız aday müracaatında bulunmayacak"

AKP'li Yavuz: "Mevcut belediye başkanlarımız aday müracaatında bulunmayacak"
AKP Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Yavuz, partisinin genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında "'Bu dönem mevcut belediye başkanlarımız aday müracaatında bulunmayacak" ifadelerini kullandı.

AKP Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Sakarya Milletvekili Ali İhsan Yavuz, partisinin genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, 2019 Mahalli İdareler Seçimi aday adaylığı süreci ile ilgili bilgi verdi.

"Bütün belediye başkanlıkları ile bütün il genel ve belediye meclis üyeliklerine ilişkin müracaatlar bugün başlıyor. Saat 11.00'de sistemi açıyoruz. Ve müracaatları almaya tüm Türkiye'de başlayacağız. Belediye başkanlıkları için bu müracaatlar 12 Kasım'a kadar devam edecek" diyen Yavuz, "Bu dönem mevcut belediye başkanlarımız aday müracaatında bulunmayacak" şeklinde konuştu.

Başvuru ücretlerinin belli olduğunu, kadın ve 18-25 yaş aralığındaki genç adayların başvuru ücretinin yarısını, engelli adaylarında toplam ücretin çeyreğini ödemek suretiyle müracaatta bulunacaklarını belirten Yavuz'un açıklamaları özetle şöyle:

"MEVCUT BAŞKANLAR MÜRACAATTA BULUNMAYACAK"

"Bu dönem mevcut belediye başkanlarımız aday müracaatında bulunmayacak. Geçen dönem büyükşehir belediye başkanlığı için 120 kişi aday adayı olmuş. İl belediye başkanlıkları için 399, ilçe belediye başkanlıkları için 5 bin 50, belde belediye başkanlığı için 930, il genel meclis üyeliği için 1634 ve belediye meclis üyeliği için 10 bin 939 kişi ve toplamda 19 bin 74 kişi aday adayı müracaatında bulunmuştu. Bu sefer yine bu rakamlara yakın aday adayı müracaatı olabileceğini öngörüyoruz.

"MİLLETVEKİLLERİ İSTİFA ETMEDEN BAŞVURUDA BULUNABİLİR"

Bizim tüzüğümüze göre 3 dönem kuralı var ve bu devam etmektedir. Ancak buna ilişkin daha önceki kongrelerin birinde bir esneme yapılmış ve tüzükteki bu yetki Merkez Karar Yönetim Kurulu'na (MKYK) aktarılmıştı. Dolayısıyla tüzüğümüzdeki bu yasak devam etmektedir. Ama MKYK'nın bunu esnetme hakkı ve yetkisi vardır. Milletvekillerimize ilişkin herhangi bir karar almadık. Milletvekilleri bildiğiniz gibi milletvekilliğinden istifa etmeden de müracaatta bulunabilirler. Bizde AK Parti olarak milletvekillerinin müracaat etmesine yönelik bir karar almadık. Açıkçası ne kadar milletvekili müracaatta bulunur şeklinde de bir öngörümüzde şu an yok. Ama isteyen milletvekillerinin müracaatta bulunması elbette mümkündür."

İlgili Haberler