AKP'liler darbecilerin dinlenmesini reddetti

AKP'liler darbecilerin dinlenmesini reddetti
Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu'nun CHP'li üyeleri, darbeci generallerden bazılarının dinlenmesini talep etti. Talep, AKP'lilerin oylarıyla kabul edilmedi.

Yeniçağ/Fatih Erboz

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimini, darbelerin ve gizli oluşumların siyaset üzerindeki etkilerini araştırmak amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, dün AKP Burdur Milletvekili Reşat Petek başkanlığında toplandı. Komisyonun, bilgisine başvuracağını daha önce bildirdiği Adana Emniyet Müdürü Osman Ak, kentteki terör saldırısı nedeniyle komisyona gelmedi. Toplantı öncesinde CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, komisyonun 2 aydır önemli çalışmalar yaptığını belirterek, daha önce talepte bulundukları halde bu konuda karar alınmadığını iddia ettiği Genelkurmay Başkanı Akar ve MİT Müsteşarı Fidan'ın en kısa zamanda dinlenmesi talebini yineledi. Tanrıkulu, bu konudaki yazılı talebini de Komisyon Başkanı Petek'e sundu.

GENERALLER DE GELSİN

CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu da darbe girişiminin kilit isimlerinden olduğunu iddia ettiği, darbeci general ve subaylardan Akın Öztürk, Mehmet Dişli, Mehmet Partigöç, Adem Huduti, Hakan Evrim, Hüseyin Türk, Bekir Ercan Van, Deniz Karatepe, İbrahim Yılmaz ve Ünal Coşkun'un dinlenmesini istedi. MHP Muğla Milletvekili Mehmet Erdoğan ise komisyonun, FETÖ'nün mali ayağına yönelik hiç çalışma yapmadığını ifade ederek, terör örgütünün mali ve finans yapısına yönelik çalışmaların en kısa sürede yapılması gerektiğini söyledi. MHP'li Erdoğan, komisyona Mali Suçları Araştırma Kurulu'ndan (MASAK) görevlendirilen uzman Ali Temizel'in de hafta başındaki KHK ile görevden el çektirildiğini belirterek, bu konuda bilgi talep edilmesini istedi. Komisyon Başkanı Petek de MASAK uzmanı Ali Temizel'in komisyonda sadece 1 hafta çalıştığını, kurumun talebi üzerine de tekrar MASAK'a gönderildiğini belirtti. Petek, "Burada bir hafta çalıştı. Biz de diğer komisyon üyeleri gibi bizde çalışmadığı dönemde hakkında açığa alınma işleminin uygulandığını sonradan öğrendik" diye konuştu. 

ÇIRAY: "BU KORKU NİYE?"

Daha sonra yapılan oylamada CHP ve MHP'li üyeler darbecilerin dinlenilmesi yönünde oy kullanırken, AKP'liler bu talebe ret oyu verdi. Komisyonda AKP'li üyelerin daha fazla olması nedeniyle darbeci askerin dinlenilmesi yönündeki talep 7'ye karşı 5 oyla reddedildi. Komisyonun CHP'li üyesi Aytun Çıray, sosyal medya hesabından konuya ilişkin, "Darbe Komisyonu'nun AKP'li üyelerinin oyları ile Dişli, Partigöç ve TBMM'yi bombalayan subayların dinlenmemesine karar verdi. Bu korku neden?" şeklinde mesaj yazdı.