AKP'nin önemli ismi de isyanda

Siyasi partilerde bazı isimler vardır ki görüşleri tutarlıdır, eleştirileri ise gerçekçidir. Medya dünyasında bazı gazeteciler vardır ki kimse güvenmez. Gazeteci, siyasetçi ilişkilerinde en önemli konu karşılıklı "güven" olmalıdır.

Eğer başkentte gazetecilik ve yazarlık yapıyorsanız siyasilerle sağlam, güvenilir ilişkiler kurmanız gerekir.

Siyasiler bazı önemli gelişmeleri "yazma" kimi zaman, "yaz ama adımı verme" kimi zaman da "adımı yazabilirsin" diyerek gazetecilere verirler…

Eğer başkentte, "güvenilir" gazetecilik yaparsanız size önemli kulis bilgiler gelir.

Ve eğer "gerçek dışı" kulisler yazarsanız giderek "okunmaz ya da dinlenmez" olursunuz…

Gelelim konumuza.

AKP'nin eski bakanlarından bir milletvekili ile dostların da bulunduğu özel bir mekânda uzun bir sohbet yaptım.

Önce şunu söyleyeyim AKP milletvekilleri ile Genel Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın arasına kara kedi girmiş durumda…

Kara kedi de kim mi?

Erdoğan kabinesi…

"17 yıllık AKP iktidarında milletvekilleri ile bakanlar arasında hiçbir zaman bu kadar kopukluk olmadı. Bakanlar milletvekillerini umursamıyorlar, çünkü oy kaygıları yok…"

Bu sözler deneyimli, halen milletvekili olan AKP'nin önemli ismi eski bakana ait.

Sordum; Nöbetçi bakan uygulaması başladı çözüm olmadı mı?

Yanıt verdi:

"Başlamadı henüz, şimdi 2020 bütçesi var ve külliyede bürokratlar tarafından hazırlandı. Yarın seçim olsa bürokratlar mı seçime girecek. Hayır, biz siyasetçiler seçim bölgelerine gidip oy isteyeceğiz vatandaşlardan. Ama vatandaşların taleplerini bütçeye koyma imkânımız olmadı."

Sordum; Cumhurbaşkanlığı sistemi vatandaşların sorunlarına hızlı çözümler iletecekti. Vatandaşın sorunları görmezden mi geliniyor?

Yanıt verdi:

"Bütçe külliyede hazırlanınca vatandaş sorunları arka planda kalıyor. Bu durum AKP'yi seçimlerde olumsuz etkiler ama bürokrat arkadaşlar farkında değil."

Sohbet başlayınca AKP'den kopan iki önemli ismi Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu ile Ali Babacan'ı konuşmamak olur mu?

Sordum; AKP'den 2 yeni parti çıkıyor. Vaktiyle sizlerin merhum başbakan Necmettin Erbakan'ın Refah Partisi'nden ayrılıp AKP'yi kurduğunuzun benzeri bir durum var. 17 yıllık metal yorgunluğu AKP'yi nasıl etkiler?

Yanıt verdi:

"Elbette olumsuz etkiler. Genel merkezde görevli arkadaşlarımız bu yeni oluşumların partimizi etkilememesi için çalışıyorlar ama yeterli değil.

Teşkilatlarda da seçmen kitlemizde de kopuşlar var. Umutları kaybolan, özellikle Suriyeli sığınmacılara kızan, işsizlik sorunu altında ezilen ve zamlarla geçim sıkıntısı çeken vatandaşları partimizde tutacak politikalar üretemiyoruz.

Aslında samimi konuşmak gerekirse Recep Tayyip Erdoğan, hem devlet işlerinin yoğunluğu hem de siyasetin beklentilerinin altında kalıyor.

Vallahi ancak bu kadar yetişebiliyor.

Bu sistem tüm yükü tek kişinin sırtına yüklüyor.

Bakanların vatandaştan kopuk olmaları partimizden kaçışı, kopuşu maalesef körüklüyor."

Sordum; Davutoğlu ve Babacan'ın başarılı olmamaları için AKP'den istifaların engellenmesi için valiler ve kaymakamlar da devreye girdiler. Parti devleti haline geliyoruz giderek. Siz bu tabloyu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Yanıt verdi:

"Elbette iyi değil. Vatandaşa baskı yapmak büyük tepki yaratır. Siyaset gönüllülük işidir. Vatandaşa hizmet ile yaklaşırsanız, sorunlarını çözecek adımlar atarsanız siyaseten kazanır, baskı yaparsanız siyaseten kaybedersiniz…"

Değerli okurlarım,

AKP'nin 18. yılına girerken durumunu 3 bölümde değerlendirebiliriz.

Kuruluş ve yükselme devri,

Durgunluk dönemi,

Metal yorgunluğu ve gerileme dönemi…

Yazımı tamamlarken her hafta 3 nöbetçi bakanın nöbetleşe olarak Meclis'te AKP milletvekillerinin sorunları için hazır bulunacağı açıklandı.

Neden 3 değişik bakan 3 gün derseniz hemen söyleyeyim, Meclis genel kurulu Salı, Çarşamba ve Perşembe günleri toplanıyor.

Milletvekilleri de bu günler Meclis'te daha çok bulunuyorlar.

İlk nöbetçi bakan dün Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk oldu.

Çözüm olmazsa nöbetçi Cumhurbaşkanı yardımcılığı uygulaması da başlayabilir!

Sonuç olarak şu gözlemimi de söyleyebilirim…

İçin için kaynayan AKP zor durumda…

 

Yazarın Diğer Yazıları