Akşener: Bu girişim beni caydıracak değil

Akşener: Bu girişim beni caydıracak değil
MHP Genel Başkan adayı Akşener, Genel Merkez'in Çağrı Heyeti üyeleri ile kendisini tedbirli olarak disipline sevk etmesine tepki gösterdi.

MHP Tüzüğü'nün 11. maddesinin ihlal edildiği iddiasıyla, MHP Genel başkan adayı Meral Akşener ile Çağrı Heyeti'nden Ayhan Erel, Ali Sağır ve Mehmet Bilgiç'in, parti üyeliğinden kesin çıkarma talebiyle tedbirli olarak Merkez Disiplin Kuruluna sevklerine karar verildi. MHP Genel Merkezi'nden yapılan yazılı açıklamada, Akşener, Erel, Sağır ve Bilgiç'in parti üyelik görev ve sorumluluklarını gösteren MHP Tüzüğü'nün 11. maddesini ihlal ettiği belirtildi. Açıklamada, bu kapsamda, Akşener ve Çağrı Heyeti üyelerinin, parti üyeliğinden kesin çıkarma talebiyle, tedbirli olarak Merkez Disiplin Kuruluna sevklerine karar verildiği kaydedildi.

MHP Tüzüğü'nün "Partili Üyelerin Görev ve Sorumlulukları"nı düzenleyen 11. maddesi şöyle:"MADDE 11- Parti üyeleri; a. Parti içinde karşılıklı sevgi, saygı ve ahlâk kurallarına uygun olarak partinin dayandığı fikir ve idealleri paylaşmayı, parti tüzük ve programındaki ilke ve esaslara göre birlik ve beraberlikiçinde çalışmayı, b. Partinin yetkili kurullarınca alınacak kararlara uymayı, verilecek görevleri kabul etmeyi, parti faaliyetlerinde kademe esasına ve disiplin hükümlerine riayet etmeyi, c. Partinin amacını, ilkelerini, politikalarını ve görüşlerini benimsemeyi ve yaymayı, d. Seçimlerde parti adaylarına oy vermeyi ve onların kazanması için güçleri nispetinde çalışmayı, e. Parti içinde ve dışında partinin amaç, ilke ve politikalarına aykırı fiiller ile huzuru, birlik ve beraberliği zedeleyecek ifade, tavır ve davranışlardan kaçınmayı, beyan ve açıkça kabul etmiş sayılırlar."

Hangi hukuka dayanıyor?

MHP Genel Başkan adayı Akşener, Genel merkez'in bu kararına tepki gösterdi. Akşener,, "Yani ne diyebilirim ki? Dedikodu halinde bu söyleniyordu zaten. Bu girişim, kararlılığımdan beni caydıracak değildir. Hadi benim Merkez Disiplin Kurulu'na sevkim konuşuluyordu, bunu anladık da mahkeme kararıyla görev yapan Çağrı Heyeti'nin disipline sevki hangi hukuka dayanıyor?" dedi. Akşener, ihraç kararı verilse bile bunun geçerli olmayacağını, kurultay tarafından bu kararların kaldırılacağını söyledi.

Akşener, bundan sonra kurultay sürecinin akıbeti konusunda da şunları söyledi: "Biliyorsunuz, yargı sistemimizde olağanüstü bir durum var. İlgili mahkemede hâkim görevlendirilmedi. Görevli hâkim başka mahkemeye atandı ve yerine bir hâkim gönderilmedi. Bu sebeple bizim tedbir kararının kaldırılması hakkındaki talebimiz konusunda hâlâ bir karar verilmedi. Yargıdaki çalışmalar biter bitmez, kurultay sürecinin yeniden başlatılması için hukuki girişimlerimizi sürdüreceğiz." Meral Akşener, ihraç talebine Twitter'dan da yanıt verdi.  Akşener, "Güzel bir atalar sözümüz var: "Yangından mal kaçırmak" Tedbirli ihraç istemiyle disipline sevk edildiğimi öğrenince, hatırıma geldi" dedi.

Yetkisi yok

Öte yandan, Akşener'in hukuk danışmanı avukat Feridun Bahşi, "19 Haziran'da MHP kurultayı, parti tüzüğünü değiştirmiştir. Yeni tüzüğe göre tedbirli ihraç talebinde bulunulamıyor. Evet, kurultay için tedbir kararı verildi ama bu durum eski tüzüğü geçerli kılmıyor. Tıpkı Anayasa Mahkemesi'nin bir kanunu iptal ettiğinde yeni bir düzenleme için süre vermesi gibi tüzükte yeni bir değişiklik için kurultayın yeniden toplanması gerekir. Yani, şimdi geçerli olan tüzüğe göre Genel Merkez'in tedbirli ihraç talebinde bulunma yetkisi yoktur. Merkez Disiplin Kurulu'nun böyle bir tedbir talebiyle ilgili karar vermesi halinde karar yok hükmünde sayılır" dedi.