ALES Başvuruları başladı

ALES Başvuruları başladı
2016 ALES İlkbahar Dönemi Sınavı, 8 Mayıs 2016 tarihinde saat 09:30’da 81 il merkezi ile Lefkoşa’da ve Bişkek'te yapılacak
ÖSYM'den yapılan açıklamaya göre, ALES 8 Mayıs saat 09.30'da 81 il merkezi ile Lefkoşa’da ve Bişkek'te yapılacak. Bişkek'teki sınav, Türkiye saatiyle 09.30'da başlayacak. ALES ilkbahar dönemi için başvurular bugün alınmaya başlandı. Son başvuru tarihi ise 30 Mart olarak belirlendi.
 
Yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı kadrolarına açıktan veya öğretim elemanı dışındaki kadrolardan naklen atanmak, Türkiye'de bir lisansüstü eğitimi programında öğrenim görmek isteyenlerin ALES'e katılması gerekiyor. ALES'e yabancı uyruklular da girebilecek.
 
Yükseköğretim kurumlarının öğretim elemanı ihtiyacının karşılanması amacıyla veya kamu kurum ve kuruluşlar adına lisansüstü öğrenimi görmek üzere yurt dışına gönderilecek adayların seçiminde de ALES sonuçları kullanılacak. Bu yolla yurt dışında lisansüstü öğrenim görmek isteyen adayların, sınava girmeleri gerekiyor. Mecburi hizmet yükümlülüğü olmaksızın, kendi imkanlarıyla yurt dışında lisansüstü öğrenim göreceklerin bu sınava girme zorunluluğu bulunmuyor.
 
Güzel sanatlar fakülteleri ile konservatuvarlara alınacak yüksek lisans, doktora ve sanatta yeterlik öğrencilerinden, ALES’e girmiş olma koşulu aranmayacak. Ancak, güzel sanatlar fakülteleri ile konservatuvarlardaki doktora programlarına başvurularda üniversite veya yüksek teknoloji enstitüsü senatolarınca ALES puan şartı getirilebilecek.
 
Adaylar, kılavuz ile aday başvuru formuna ÖSYM'nin "http://www.osym.gov.tr" adresinden ulaşabilecek. Adayların, başvuru, sınav ve değerlendirmeyle ilgili ayrıntılı bilgilerin yer aldığı kılavuzu dikkatle incelemesi gerekiyor.