Ali Babacan, “IMF, Türkiye’den borç istedi mi” sorusunu böyle yanıtladı

Ali Babacan, “IMF, Türkiye’den borç istedi mi” sorusunu böyle yanıtladı
DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, IMF’nin Türkiye’den borç istediği yönündeki tartışmalarla ilgili konuştu. Babacan, Türkiye ile IMF arasında o dönem nasıl bir anlaşma yapıldığını anlattı.

DEVA Partisi Genel Başkanı ve eski Bakan Ali Babacan, IMF’nin Türkiye’den borç isteyip istemediği ile ilgili süren tartışmalarla ilgili konuştu.

O dönem Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcılığı görevi yapan Babacan, 2008 mali krizi sonrası Merkez Bankası ile IMF arasında imzalanan anlaşma ile ihtiyaç halinde kullanılmak üzere 5 milyar dolar hazırlandığını ancak IMF’nin bu parayı kullanmadığını söyledi.

Ali Babacan’ın İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ile görüşmesi sonrası yaptığı açıklama şöyle:

"Aslında o yılların basın arşivlerine bakarsanız her şey ortada. Kurumların açıklamalarına bakarsanız her şey ortada. Biliyorsunuz. 2008 mali krizi ile birlikte IMF ve diğer uluslararası finans kuruluşlarının kaynak ihtiyaçları ortaya çıkmıştı. İlerde daha fazla kaynak ihtiyacı olur gerekçesiyle yeni mekanizmalar oluşturuldu. Bunun içinde biz de aktif bir şekilde işin içindeydik. Bu oluşturulan kaynak hazırlığına Türkiye de katkıda bulundu.

Bizim Merkez Bankamız ile IMF arasında imzalanan bir protokolle ihtiyaç duyulması halinde 5 milyar dolara kadar bir kredinin IMF tarafından kullanabileceğine dair bir sözleşme imzalandı. Bu, zaten bütün resmi kaynaklarda olan bir konu. Ancak bir ihtiyaç oluşmadığı için Türkiye, bu rakamı kullandırmadı. Eğer bir ihtiyaç olsaydı biz bu 5 milyar doları kullandırmaya hazırız diye bir sözleşme imzaladık.

 Borç verildi mi verilmediği üzerinden açıkçası çok boş bir tartışma dönüyor. Böylesine bir rakamı Türkiye’nin sağlamaya hazır olması, Türkiye’nin bu gücü kendinde görmesi ve uluslararası camianın Türkiye’de bu gücü görmesi o dönem için önemli bir konudur."