Ali Erbaş'ın sözleri karşısında Atatürk yine haklı çıktı. Gazeteci Fatih Ergin açıkladı

Ali Erbaş'ın sözleri karşısında Atatürk yine haklı çıktı. Gazeteci Fatih Ergin açıkladı
Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın laiklik tartışmalarına neden olan sözlerine bir tepki de gazeteci yazar Fatih Ergin’den geldi. Ergin, Erbaş’ı Atatürk’ün 91 yıl önce sözleriyle eleştirdi.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın, laikliğin tam tersi olan tanımı yaparak “İnanç, insan ile Allah arasında olsun, evine ve ticaretine, siyasetine, adaletine, yansımasın diye ortalığı ayağa kaldırıyorlar” diyerek yine din ve devlet işlerinin ayrı olmasına karşı olduğunu açıkça ortaya koymasına tepkiler sürüyor.

Erbaş’a bir tepki de, gazeteci yazar Fatih Ergin’den geldi. Ergin sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Erbaş’a Atatürk’ün sözüyle yanıt verdi.

Erbaş’ın laiklik ilkesinin eseri olan bir makamda oturduğunu ifade eden Ergin, “Laikliği bilerek tartışmaya açan Diyanet’in başındaki zata Atatürk’ün yanıtı” diyerek, Atatürk’ün 1930 yılında Ankara Halkevi’nde söylediği bir sözünü paylaştı.

Ergin’in paylaşımı şu şekilde;

Laiklik ilkesinin eseri olan bir makamı işgal edip, laikliği bilerek tartışmaya açtıracak ifadeler kullanan Diyanet''in başındaki zata Atatürk''ün yanıtı;

"Din lüzumlu bir müessesedir. Dinsiz milletlerin devamına imkan yoktur. Yalnız şurası vardır ki din Allah ile kul arasındaki bağlılıktır. Softa sınıfın din simsarlığına müsaade edilmemelidir.

Dinden maddi menfaat temin edenler iğrenç kimselerdir.

İşte biz bu vaziyete karşıyız ve buna izin vermiyoruz. Bu gibi din ticareti yapan insanlar masum halkımızı aldatmışlardır. Bizim ve sizlerin asıl mücadele edeceğimiz bu kimselerdir.

Hangi şey ki akla, mantığa, halkın menfaatine uygundur; biliniz ki o bizim dinimize uygundur. Eğer bizim dinimiz aklın mantığın uyduğu bir din olmasaydı mükemmel olmazdı, son din olmazdı..."

1930 - Ankara Halkevi

(Ahmet Taner Kışlalı, Kemalizm Laiklik ve Demokrasi, İmge Yayınları)

İlgili Haberler