İlham Aliyev canlı yayında açıkladı

İlham Aliyev canlı yayında açıkladı
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ağdam'ın işgalden kurtulmasının ardından canlı yayında ulusa seslendi.

Ağdam'ın Ermenistan işgalinden kurtulmasının ardından canlı yayında ulusa seslenen Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev "Artık Ağdam için yeni bir dönem, Ağdamlılar göçmen değil. Devlet, vatandaşların Ağdam'a dönmelerine yardım edecektir." ifadelerini kullandı.

Aliyev'in açıklamalarından satır başları şu şekilde:

"Son süreçte büyük bir kısmını ele geçirmiştik. İnsanlar için istihdam yaratıldı, okullar açıldı.
Ben şahsen katılmıştım. Ağdam için yeni bir dönem başlıyor. İşgal edilen bölgelerde her yer harap edildi. Ne Cebrail ne Fuzuli'de sağlam bina kaldı. Bundan sonra yollar, okullar, binalar, gerekli her şey yeniden inşa edilecek. Füzuli-Şuşa yolunun inşaatı için 50 milyon manat ayrıldı.
Arazi ve nufüs bakımından Ağdam en büyük yerdit. Artık Ağdam için yeni bir dönem, Ağdamlılar göçmen değil. Devlet, vatandaşların Ağdam'a dönmelerine yardım edecektir."

"Eğer Azerbaycan kendi hakkını savunmasaydı, Ermenistan bizim topraklarımızdan çıkmayacaktı.
Azeri mescitleri dağıtıldı, tarihimiz yok edilmeye çalışıldı, haritalar yeniden çizildi.
Ağdam rayonunun işgalden kurtarılması, imzalanan üçlü anlaşmanın neticesidir.
Defalarca demiştim ki Karabağ sorununun sözümü hem siyasi hem de askeri yollarla mümkündür.
Biz uzun yıllar bu sorunu siyasi yollarla çözmeye çalıştık. Meselenin askeri yollarla çözümü bizim uluslararası hukuktan doğan hakkımızdır.
Her bir ülke hakkını savunabilir ve biz de hakkımızı savunduk.
Ağdam’ın işgalden kurtarılması tarihi bir olaydır. İşgalden önce Ağdam’da 143 bin kişi yaşıyordu, şu anda bu sayı 204 bindir."

"Türkiye’ye karşı arazi iddiasında bulundular. Türkiye gibi büyük bir ülkeye karşı karşı böyle bir iddiada bulunmak kendine kast etmek demektir. Azerbaycan’a karşı da arazi iddiasında bulundular, bizim topraklarımızı işgal ettiler. Şimdi onlar başka ülkelerden yardım bekliyor. Bağımsız ülke gibi yaşa, öyle yapamıyorsan git başka ülkeye bağlan."

"Biz istesek de istemesek de komşuluk devam edecek. Ben Azerbaycan Cumhurbaşkanı olarak adalet kurulsun, çatışmalar son bulsun istiyorum. Bizim Ermeni halkına karşı bir sorunumuz yok.
Biz Ermeni halkına karşı etnik temizlik yapmadık, ibadethanelerini yıkmadık şihirlerini yıkmadık. Azerbaycan Devleti’nde yaşayan bütün halklar aynı duygulara sahiptir.
Bizim ülkemizde yaşayan Ermenilere karşı kimse bir söz söylemez. Herkes birlikte yaşıyorlar."