Aliyev'den Almanya'ya 'soykırım' tepkisi!

Aliyev'den Almanya'ya 'soykırım' tepkisi!
Başbakan Binali Yıldırım ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Bakü'de ortak basın toplantısı düzenledi. Hem Yıldırım hem de Aliyev, Alman parlamentosunun 1915 olaylarını 'soykırım' olarak tanımasına sert tepki gösterdi.

 Aliyev, Başbakan Binali Yıldırım ile Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de düzenlediği ortak basın toplantısında, "Almanya'nın '1915' kararını kınıyoruz. Ermeni meselesi Almanya için bir bahanedir. Azerbaycan her zaman olduğu gibiTürkiye'nin yanındadır" dedi.

Başbakan Yıldırım ise şöyle konuştu:

“Dünya şunu bilmelidir ki Azeri kardeşlerimizin haklı davasında sonuna kadar yayındayız. Azerbaycan’ın dostu bizim dostumuz, düşmanı bizim düşmanımızdır. Karabağ sorununu zamana yayarak unutturmak asla mümkün değildir. Zamana oynamak değil, çözüm üretme zamanıdır. İşlerine geldiğinde dakikada toplanıp karar alanlar Azerbaycan söz konusu olduğunda ıslık çalarak iş yapıyorlar. Ne zaman ki, yüzde 20’ye varan Azerbaycan toprakları geri verilirse o zaman anlaşma sağlanır. Bu konudaki çifte standarttan vazgeçilmesi zamanı gelmiş geçmiştir.

Dün Alman parlamentosunda talihsiz bir karar alındı. Tarihi bir yalana imza atıldı. Bu bizim için hiçbir anlam ifade etmiyor. Tarihçilerin bile ittifak etmediği bir meselede, Alman parlamentosunun böyle bir karara imza atması büyük bir talihsizliktir. Köklü Alman-Türk ilişkilerine darbe vurmuştur. Ümit ederiz ki, bu yanlıştan kısa sürede dönülür. Almanya’da bizim ilişkilerimizi kuvvetlendiren 3,5 milyona yakın kardeşimiz var. Bu karar onlarda ciddi manada hayal kırıklığı oluşturmuştur. Azerbaycan için tarihe Siyah Gece olarak geçen olay niye soykırım olarak ele alınmıyor. Burada bir çifte standardın olduğu görülüyor.
Geçmişteki defterleri karıştırdığımız zaman en fazla hesabı çıkan ülkelerin başında batı ülkeleri gelmektedir. Bu eski defterlerde en alt sırada biz oluruz.

BM’YE ÇAĞRI
BM çatısı altındaki bütün ülkeleri daha fazla sorumluluk almaya davet ediyoruz. Azerbaycan’ın tepkisini net ve tartışmaya mahal vermeyecek şekilde ortaya koymasından ötürü teşekkürlerimi sunuyorum.

Yavuz Sultan Süleyman Köprüsü’nün 26 Ağustos’ta açılışı var. Sayın Aliyev’in de katılmasını bekliyoruz. Bu bize büyük onur verecektir."