Almanya silah ihracatına devam ediyor

Almanya silah ihracatına devam ediyor
Almanya'nın resmi kanallarından biri olan ARD'nin Report München programı ile Der Stern dergisinin ortak haberine göre, Alman silah devi Rheinmetall, İtalya ve Güney Afrika'daki kolları üzerinden Riyad'a silah sevkiyatını sürdürüyor.

Suudi Arabistan'a daha önce imzalanmış anlaşmalar dahil tüm silah ihracatını durdurduğuna açıklayan Almanya'nın bu ifadelerinin gerçeği yansıtmadığı haberler ortaya çıkmaya başladı. Der Spiegel dergisinin 'Suudi Arabistan'a silah ihracatının sadece 2 aylığına durdurulduğu' iddiasının ardından, ARD kanalı ile Der Stern dergisi, 'Suudi Arabistan'a silah ihracatının dolaylı yollardan devam ettiğini' ileri sürdü.

Derginin web sitesindeki "Suudi Arabistan'a Alman silah ihracatı dolaylı yoldan devam ediyor" başlıklı habere göre, Almanya'nın Leopard tanklarıyla tanınan dev savunma şirketi Rheinmetall, İtalya ve Güney Afrika'daki kolları üzerinden Riyad'a silah sevkiyatına devam ediyor.

MERCH: AMBARGO BİZİ ETKİLEMEZ

Haberde Rheinmetall CEO'su Helmut Merch'in kasım ayının ortasında banka analistleriyle düzenlediği telekonferansın tutanaklarına da yer verildi. Buna göre Suudi Arabistan'a yılda 100 milyar dolardan fazla ihracat yaptıklarını belirten Merch, Cemal Kaşıkçı cinayeti nedeniyle açıklanan silah ihracatı ambargosundan kendi silah sevkiyatlarının etkilenmediğini söyledi.

Rheinmetall'in İtalya kolu 'RWM Italia'nın patronu Fabio Sgarzi, daha önce Sardinya Adası'ndaki fabrikada üretim kapasitesini üçe çıkaracaklarını açıklamıştı. Güney Afrika kolu 'Joint Venture'ın da sıradışı öldürücülükte silahların üretimine hız verdiği belirtildi. Suudi devletinin savunma şirketi SAMI'nin Rheinmetall'in Güney Afrika kolunun hisselerini almaya çalıştığı da medyaya yansıdı. 

Zaten SAMI'nin başındaki isim, Rheinmetall'in eski yöneticilerinden Andreas Schwer. SAMI'nin kilit kademelerinde de Rheinmetall'in üç eski müdürü yer alıyor.

YEMENLİLERİ KATLEDEN SUUD'U SİLAHLANDIRAN KİLİSE ORGCUSU

Bugün Suudi devletinin savunma şirketinin genel müdürliğinü yürüten Schwer, aynı zamanda 2017 yılına dek Konstanz Gölü kenarındaki Meersburg kentinde Mariä Heimsuchung Kilisesi'nin orgculuğunu yapmasıyla da tanınıyordu. Kendisi, kilise ayinlerinde org çalma görevini üstlenmesi ile Vahabiliği yayan Suud'u silahlandırması arasında çelişki olup olmadığı sorularını yanıtsız bırakıyor.

İlgili Haberler