Almanya, Türkiye'ye satışı onaylanmış silahları göndermeyebilir!

Almanya, Türkiye'ye satışı onaylanmış silahları göndermeyebilir!
Alman Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Barış Pınarı Harekâtı öncesinde Türkiye’ye satışı onaylanan silahların gönderilmeyebileceği sinyalini verdi.

Alman Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Federal Meclis'teki genel kurul oturumunda muhalefetin sorularını yanıtladı.

Türkiye'nin Suriye'ye tek taraflı askeri harekâtını, “uluslararası hukuku ihlal eden işgal” olarak nitelendiren Maas, Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile bir araya geldiği Ankara ziyareti sırasında Türk hükümetine “Suriye'den askeri olarak çekilin” mesajını verdiklerini söyledi.

Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyindeki terör koridorunu temizlemek için başlattığı Barış Pınarı Harekâtı’na gerekli tepkinin gösterildiğini, harekâtın fiilen durduğunu söyleyen Maas, Türkiye'nin Rusya ya da Çin gibi başka müttefikler bulmasına yol açılacak şekilde NATO'dan dışlanmasının stratejik açıdan doğru olmayacağını kaydetti.

DW Türkçe’deki habere göre, muhalefetin, AB'nin Türkiye'ye neden resmi bir silah ambargosu kararı almadığı yönündeki sorularını cevaplayan Maas, “Türkiye NATO partneri, usul ile ilgili pek çok soru gündeme geldi, bizim için önemli olan hızlı bir karar alınmasını sağlamaktı ve bu karar sağlandı. Bizim açımızdan silah tedarikinin durdurulması kararı, yeni silah ihracat onayları için olduğu kadar ihracat onayı verilmiş olanlar için de geçerli” dedi.

ONAYI VERİLMİŞ SİLAH SATIŞLARI DA DURABİLİR

Maas, geçtiğimiz haftalarda Almanya'nın Türkiye'ye silah satışını sınırlandırma kararını, “Türkiye'nin yeni silah alım taleplerine ihracat onayı verilmeyecek” sözleriyle açıklamıştı.

Muhalefet parti milletvekilleri Maas'a, “Bu durumda onayı verilmiş olanlar da mı engellenecek?” sorusunu yöneltti.

Maas, “İhracat onayı verilmiş olanların da durdurulması için, verilmiş onaylarla ilgili inceleme yapılacak. Bunu mümkün kılan hukuki imkânlar var ve hükümet olarak bunun yapılması gerektiği konusunda mutabıkız” dedi.