Almanya'daki Türk Prof. Uğur Şahin'in korona aşısı BioNTech-Pfizer Türkiye'ye neden getirilemez. Türk Eczacıları Birliği Başkanı acı gerçeği açıkladı

Almanya'daki Türk Prof. Uğur Şahin'in korona aşısı BioNTech-Pfizer Türkiye'ye neden getirilemez. Türk Eczacıları Birliği Başkanı acı gerçeği açıkladı
Türk Eczacıları Birliği Başkanı Erdoğan Çolak, Almanya'daki Türk Prof.'ları geliştirdiği BioNTech-Pfizer aşısının Türkiye'ye neden getirilemeyeceğini açıkladı. Çolak, eksi 70 derece saklanması gereken söz konusu aşının Türkiye’de uygulanamayacağını çünkü, aşıyı saklayacak altyapının olmadığını söyledi.

Duvar'dan Müzeyyen Yüce'nin haberine göre, bu ay içerisinde ruhsat alması beklenen Amerikan Pfizer ile Alman BioNTech'in geliştirdiği korona virüsü aşısının sadece eksi 70 derecelik dolaplarda saklanabileceğine dikkat çeken Türk Eczacıları Birliği Başkanı Erdoğan Çolak, meydana gelecek sorunları açıkladı.

"Öncelikle Alman aşısının eksi 70 derecede saklanması gerektiği düşünüldüğünde bu aşılara özel bir depolama alanı gerekiyor." ifadelerini kullanan Çolak, sözlerine şöyle devam etti:

"Birçok alanda böyle depoların olması lazım ki aşı geldiğinde korunup güvenli bir şekilde vatandaşa ulaştırılabilsin. Büyük depolama alanlarına ihtiyaç var ve sevkiyatlar sırasında nakliye araçlarının bu aşının korunmasına özel dizayn edilmesi gerekiyor. Bunun maliyeti de oldukça yüksek. Dolayısıyla eczacıların bu maliyeti karşılayabilmesi imkansız."

karagoz-rxmb.jpg
Türk Eczacıları Birliği Başkanı Erdoğan Çolak

Öte yandan Çin ile yapılan 50 milyon doz aşının 25 milyon kişiye uygulanabileceğini ifade eden Ankara Eczacılar Odası Başkanı Taner Ercanlı ise "Eczaneye gelen hastalar bize her gün biz daha grip aşısını alamadık, korona virüsü aşısına nasıl ulaşacağız” diye soruyor. Vatandaş şunu net olarak bilmeli: Korona virüsü aşısı Türkiye nüfusuna yeterli miktarda temin edilecek ve ücretsiz olacak." dedi. 

 

İlgili Haberler