Almanya’dan Çin’e karşı teknoloji hamlesi

Almanya’dan Çin’e karşı teknoloji hamlesi
ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşı sürerken, Almanya’dan yeni bir hamle geliyor. Alman hükümeti, Çin’in teknoloji yatırımlarının önüne geçmek için bir dizi önlem alıyor.

Serkan TALAN / Yeniçağ

ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşı sürerken, Almanya, kritik bir hamle üzerinde çalışıyor. Reuters’in haberine göre, Alman hükümeti Çinli teknoloji şirketlerin ülkedeki teknoloji yatırımlarını satın alma hamlelerine karşı bir plan üzerinde çalışıyor.

Hükümete yakın kaynaklardan alınan bilgiye göre, son yıllarda Çinli teknoloji şirketlerinin Almanya’da hızla yükselmelerine karşı olarak, teknoloji yatırımlarını yerlileştirmek için bir paket hazırlanıyor. Hazırlanan pakette, 1 milyar euroluk bir teşvik paketinin de bulunduğu yeni bir önlem planı yer alacak.

Alman hükümetinin yürürlüğe sokmaya hazırlandığı yeni planda Alman teknoloji şirketlerinin yabancıların eline geçmesini önlemek için yeni önlem hazırlıkları da yer alıyor. Hükümetin üst düzey isimlerinden alınan bilgiye göre, kilit teknoloji yatırımlarının Almanların elinde kalması için belirli bir düzeydeki hisse satışlarının hükümet denetimine alınması da yeni önlemlerin içinde yer alacak.

Önlem paketi ile satın almalar için en azından Çinli şirketlerin dışında başka bir şirketin bulunması istenecek ve teminat sıkıntısı durumunda ise devlet destekli bir fondan yardım alınması sağlanmasının yolu açılacak. Söz konusu fonun 1 milyar euro değerinde olacağı ve böylece kilit teknolojilerin Almanların elinde kalmasının amaçlandığı öğrenildi.

ALMANYA’DA ÇİN EGEMENLİĞİ ARTIYOR

Almanya’da geçtiğimiz yıl 30 şirketi Çinliler satın aldı. Bu rakam, 2016 yılındaki satış rakamlarının iki katını oluşturuyor. Çinli şirketlerin Almanya’da satın aldıkları şirket sayısı geçtiğimiz üç yılda satılan toplam şirket miktarının yüzde 40’ını meydana getiriyor.

Almanya’da hükümet kaynakları, özellikle hükümet destekli Çinli şirketlerin teknoloji konusunda dünyada lider olmak için yeni sistemler geliştirdiğini ve satın almaları artırdığının altını çizdi.

İlgili Haberler