Altan Deliorman’a saygı

Sayın okurlarım, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığınca, Tepebaşı’ndaki Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi’nde, çok anlamlı ve seviyeli, saygı toplantıları, tertipleniyor. Yaşam boyu Türk kültürüne hizmet eden şahısların bizzat kendilerinin de iştirak ettikleri toplantılar, çok yönlü ve faydalı sonuçlanıyor.
23 Ekim Cumartesi günü saat 16.00’da tertiplenen “Altan Deliorman’a Saygı” toplantısına fikir dostlarımla beraber, ben de katıldım. Kültür Merkezi yöneticilerinden Bahtiyar Arslan’ın takdimleriyle başlayan toplantımızın bütün salonu kültür dostları tarafından doldurulmuş ve en ön sıraya da, Altan Deliorman ve muhterem eşi ile yavruları yerleştirilmişti.
Toplantının panelistleri Prof. Dr. Hüsrev Hatemi’yi, Prof. Dr. Abdülhaluk Çay’ı ve İsa Kocakaplan’ı, özet konuşmaları ile dinledikten sonra,
Servet Kabaklı’nın, Yakan Cumalıoğlu’nun, Ayla Ağabegüm’ün, Cemal Aydın’ın, Turgut Güler’in, Belkıs İbrahim Hakkıoğlu’nun, Çağrı Kocakaplan’ın, Adnan Şenel’in,
M. Nuri Yardım’ın ve oğlu Bozkurt Deliorman’ın anlatımıyla, yakınlarının gözüyle anılarını dinledik. Dostları tarafından verilen “hatıra armağanlarını” doya doya seyrettik ve “ikram masalarını” şenlendirerek, dört saat süren örnek “saygı toplantısı”
ile vedalaştık.
Altan Deliorman 1936’da İstanbul’da doğdu. İlk ve orta tahsilini tamamladıktan sonra Haydarpaşa Lisesi’nde hayat
akışını belirleyecek olan Nihal Atsız Hocası ile tanıştı.
İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde iki yıl öğrenim gördükten sonra Tarih bölümüne geçti ve bölümü pekiyi dereceyle bitirdi. Hocası merhum İbrahim Kafesoğlu, tarih şuurunun gelişmesinde ikinci önemli kişidir.
Küçük yaşlarda oluşan edebiyat merakını değişik yayın organlarındaki yazıları izledi. 1954’te Türk Sanatı hikaye yarışmasında birincilik kazandı. Akabinde bu derginin yazı kadrosuna alındı. Aynı yıl, daha 18 yaşındayken gazeteciliğe ilk adımını attı. 1955’de Türk Dünyası dergisini yayınladı ve yönetti. Akşam (1955-1964) ve Tan (1955) gazetelerinde çalıştı. Ocak Gazetesi’nin yazı işleri müdürlüğünü yaptı (1958). Askerliğini süvari yedek subay olarak Siverek’te (1959-60) tamamladı ve bu arada Güneydoğu Anadolu bölgesine ait röportajlar hazırladı.
Henüz 23 yaşındayken ilk kitabı “Mustafa Kemal Balkanlarda” 1959’da yayımlandı. Bunu 1961’de yayımlanan “Atatürk’ün Hayatındaki Kadınlar” isimli ikinci kitabı izledi. 1964-72 yılları arasında “Ekonomi Gazetesi” yazı işleri müdürlüğünde bulundu ve köşe yazıları yazdı. 1967-71 yılları arasında  “Milli Işık” dergisini yayınladı. “Boğaziçi Yayınları”nın genel müdürlüğünü yaptı ve çok ses getirecek olan eseri “Türklere Karşı Ermeni Komitacıları”nı yazdı (1973). Türkiye Milli Kültür Vakfı Tarih Büyük Ödülü’nü kazandı (1974). 1976’ya kadar Ortadoğu gazetesinde, 1976’dan sonra Tercüman gazetesinin Avrupa baskılarında günlük köşe yazarlığı yaptı.
1985’de, Bayrak Basım Yayın Tanıtım firmasını kurdu ve ders kitaplarına ağırlık verdi. Hocası İbrahim Kafesoğlu ile birlikte liseler için tarih kitabı yazdı. Yakinen tanıdığı Türk Kültür hayatının önemli isimlerini ölümsüzleştirdi. “Tanıdığım Atsız” 1978. “Sessiz Bir Ses” 1997. “Kırık Kanatlı Jön Türk”, “Işıklı Hayatlar” (2004). Son eseri de “Bulgaristan’daki Türkçe Yayınlar” oldu.
2001’de “Türk Dünyasına Hizmet Ödülü” 2002’de “Devlet Bakanlığı Ödülü” 2008’de Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nce, basın mesleğinde 50. yılını doldurması dolayısıyla, “Basın Şeref Ödülü” sahibi oldu.
Tanrı Türk’ü Korusun.

Yazarın Diğer Yazıları